Havet og historien

LAGER FOND: Litteraturhuset har program, men ikke folk. Litteraturen kommer digitalt nå.

Havet, historien og politikken er temaer på Litteraturhuset i Oslo i høst.

Hav og historie er sentrale temaer når Litteraturhuset i Oslo presenterer programmet for senhøsten. I tillegg fokuseres det på de politiske realitetene rundt oss.

 

Senhøstsesesongen åpner 18. oktober når Jan Kjærstad forteller om sin kritikerroste roman Berge, der sentrale medlemer av Arbeiderpartiet blir funnet myrdet på en hytte i Nordmarka. Men hvordan ser denne romanen ut fra Arbeiderpartiets eget ståsted? Nestleder i partiet, Hadia Tajik, møter Kjærstad til samtale.

Kommer: Jan Kjærstad. Foto: Mimsy Møller/Aschehoug

Og det blir mer politikk i høst: Franske Riad Sattoufs grafiske trebindsverk Fremtidens araber. Barndom i Midtøsten tar utgangspunkt i hans egen oppvekst. Med naivistisk strek går han inn i kulturkonflikter mellom Østen og Vesten sett med barnets øyne. 23. oktober møter han Kristian Krohg-Sørensen til samtale.

To dager senere kommer Chimamanda Ngozi Adichie til Litteraturhuset for å samtale med Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås om litteraturens og feminismens framtid.

 

Asia for dummies

Kommer: Erika Fatland. Foto: Tine Poppe/Kagge

I lørdagsforedragsserien «Asiatiske stormakter for dummies» er målet å gå dypere inn på Russland, Kina, Tyrkia og India, og se på disse respektive stormaktenes historie og rolle i dagens globale samfunn.

1. november kommer Erika Fatland, som har besøkt alle Russlands naboland og skrevet boken Grensen. Hun møter forfatterkollega Carsten Jensen til samtale om reisen som metode og utgangspunkt for å undersøke verden og skrive om den.

 

… og havet

Morten Strøksnes, Marit Paasche og Lotte Konow Lund samles for å diskutere kunstverk som tematiserer havet, eller bruker det som motiv. Det skjer 15. november, og uken etter møtes Lars Petter Sveen og Warsan Ismail til samtale om Sveens nye roman Fem stjerner, som følger fem somaliske ungdommer på flukt fra hjemlandet og over Middelhavet.

Antikkens Odyssevs reiste også i Midelhavet, og den amerikanske forfatteren Daniel Mendelsohn følger i Odyssevs’ fotspor i sin nye memoarbok Odysseen. En far, en sønn og et epos. Mendelsohn møter Bernhard Ellefsen til samtale 25. oktober.

Kommer: Morten Strøksnes

Jubileumsantologi

I anledning høstens 10-årsjubileum slipper Litteraturhuset antologien Litterær praksis. Ti år med samtaler, som presenterer noen av samtalene som har vært på Litteraturhusets scene i transkribert form. Her finner du blant andre Haruki Murakami, Chimamanda Ngozi Adichie, Mario Vargas Llosa og Svetlana Aleksijevitsj. I tillegg publiseres et knippe podkast-episoder med høydepunkter fra Litteraturhusets arkiv. Her kan du få et gjenhør med blant andre Per Petterson, Siri Hustvedt, Orhan Pamuk, Arundhati Roy, P. O. Enquist og mange flere.

 

Hele programmet og mer om arangementene finner du på Litteraturhusets nettsider her.