Harper Lee er død

Harper Lee (Foto: Chip Somodevilla / Getty Images)

Forfatteren bak "Drep ikke en sangfugl" har gått bort i en alder av 89 år.

Ordførerkontoret i Harper Lees hjemby, Monroeville i Alabama, melder at forfatteren gikk bort i morgentimene fredag, lokal tid. 

 

 

Nelle Harper Lee ble født i 1926, som yngst i en søskenflokk på fem. Hennes mor var hjemmeværende, mens faren arbeidet som advokat og politiker. I  hans virke som advokat forsvarte han en gang to svarte menn som ble anklaget for å ha myrdet en hvit butikkeier. Begge to ble dømt og hengt. Lee flyttet til New York i 1949 for å forfølge sin forfatterdrøm. Hun utga Drep ikke en sangfugl i 1960, og ble tildelt Pultizer-prisen for den året etter.

Boken har siden den tid blitt definert som en moderne amerikansk klassiker og har gjentatte havet i toppsjiktet i kåringer over tidenes beste romaner. Drep ikke en sangfugl står som en av de viktigste utgivelsene i det 20 århundre, og gav et innblikk i de rasistiske og klassebevisste holdningene som rådet i store deler av USA på denne tiden. Boken ble filmatisert i 1962, og vant tre Oscarpriser.

 

– Å lese Harper Lee

 

Lee led av et slag i 2007, og har siden den gang vært ved dårlig helse. Hun flyttet tilbake til hjembyen Monroeville hvor levde et skjermet og privat liv fra offentlighetens øye. Forfatteren giftet seg aldri og fikk ikke barn, og gav sjeldent intervjuer.

I fjor utga hun oppfølgeren til Drep ikke en sangfugl. Go set a watchman følger voksne Scout Finch, som reiser fra New York til sin hjemby Maycomb, Alamba, for å besøke sin far Atticus Finch. Hun blir nødt til å takle både personlige og politiske problemer da hun forsøker å forstå sin fars holdning mot samfunnet, og hennes egne følelser om stedet hun vokste opp. Boken mottok gode anmeldelser, men var i søkelyset da mange mente hun ikke var tilregnelig da kontrakten med forlaget ble underskrevet. Dette ble senere avvist av blant annet forfatteren selv.

 

– Hun vet hva hun gjør