Hardtarbeidende åttitåring

Dagens jubilant Frid Ingulstad er stadig bokaktuell.

Frid Ingulstad regnes som Norges mestselgende forfatter. I dag fyller hun 80 år.

 

Dagen blir markert av blant andre forlagsvenner fra Cappelen Damm med feiring i Hønse-Lovisas Hus. Dit kommer også kulturminister Thorhild Widvey.

Ifølge forlaget er valget av Hønse-Lovisas hus på Sagene i Oslo ikke tilfeldig.

Dette stedet har nemlig en sentral plass i Norges mest populære serieroman, Sønnavind, som Frid Ingulstad står bak. Denne serien er solgt i hele seks millioner eksemplarer, og er blitt en bauta i seriemarkedet.

 

Kvinnesakskildring

Frid Ingulstad ble født i Oslo i 1935. I år er hun bokaktuell med en bok om Betzy Kjelsberg, en av norsk kvinnebevegelses mest ruvende pionerer.

Boka Betzy – Fortellingen om en norsk foregangskvinne kom i butikkene tirsdag denne uken.

I boka tegner Ingulstad et portrett av Kjelsberg som var seksbarnsmor, stemmerettsforkjemper, venstrepolitiker, en av stifterne av Norsk Kvindesaksforening og Norges første kvinnelige fabrikkinspektør.

 

Kvinnekår

Nettopp kvinnesak og kvinnekår har vært en viktig del av Ingulstads forfatterskap.

– Jeg har fått utrolige livshistorier fra folk som vokste opp langs Akerselva da fattigdom og industrialiseringstvang folk til fabrikkene. Det var nød og fattigdom. Jeg visste ikke at det var så ille, sa forfatteren i et intervju med NTB i forbindelse med at hun var ute med bok nummer 61 i Sønnavind-serien.

Ingulstad har utgitt over 200 bøker, og har det siste tiåret hatt et opplag på rundt en million bøker i året.

Forfatteren er kanskje mest kjent for sine bokserier, som Kongsdøtrene, Ildkorset, og Ingebjørg Olavsdatter. I 2005 kom første bind av hennes mest kjente serie, Sønnavind (Cappelen Damm, 67 bind).

 

(Foto: Forfatterens hjemmeside)