Få har gjort mer for folkelesningen i dette landet enn Harald Haugen, som ikke bare skapte en hjørnestensbedrift, men også en nasjonal suksesshistorie.
Harald Haugen forlot oss 2. juni, 74 år gammel.
Begrepet «en ekte kremmer» kan nok lyde ulikt ut fra hvilket hode ørene sitter på. Men i Harald Haugens tilfelle er det utelukkende en hedersbetegnelse.
På midten av 1960-tallet overtok Harald Haugen faren Josteins bokhandel Volda – en bokhandel faren hadde drevet siden 1929. Harald nøyde seg ikke med å drive bokhandelen i tettstedet på Sunnmøre: Han startet også med en stadig tyngre satsing på postordresalg av bøker. Gjennom en årrekke kunne man knapt åpne Dagbladet uten at en lang rekke bokrygger åpenbarte seg i en annonse: det kunne være et komplett leksikon, en forfatterhøvdings samlede verker eller en romanseriedronning, selvsagt til uslåelige priser og leveringstider, og like selvsagt signert Haugen Bok.
Det var nettopp en romanseriedronning som sto sentralt i oppbyggingen av Harald Haugens rike. Haugens pardans med Margit Sandemo bidro i sterk grad til begges eventyrlige suksess. Han anslo at Haugen Bok solgte noe slikt som en halv million av bøkene hennes.
«Margit er et flott, hjertevarmt og tvers igjennom snilt menneske.» Det var attesten Harald Haugen ga Margit Sandemo. Legg til kremmersjel og humørspreder, så er det også en god beskrivelse av Harald Haugen selv. Han var i sannhet «en character» – med sitt levende ansikt og mimikk, særpregede latter og boblende formidlingstrang.
Da Harald Haugen skulle åpne ny butikk i Volda i 1989, var nettopp Margit Sandemo trekkplaster. Margit tok turen over fjellene til åpningsdagen og signerte villig vekk.
«Det ble en kjempesuksess og vi solgte førti komplette sett av Sagaen om Isfolket. Der og da startet på mange vis snøballen å rulle. Jeg tenkte: Hvis vi klarer å selge førti komplette sett bare i Volda, hva klarer vi ikke da å selge på landsbasis? Og hvis vi klarer å selge så mange sett av pocketutgaven, hva kan vi ikke da gjøre med en innbundet utgave? Det var et eventyr», fortalte Harald Haugen, sedvanlig energisk og gledestrålende da vi snakket sammen i forkant av Sandemos nittiårsdag.
Sandemo-suksessen fikk ringvirkninger: Da folk var ferdig med å lese sine 47 bind av Sagaen om Isfolket, beveget de seg også over på annen litteratur. Når Harald saumfarte kundenes adferd (og kundene og bestillingene hadde han sannelig kontroll på døgnet rundt), registrerte han at Margit Sandemos lesere også ble gode lesere av andre forfattere. Slik sett har Margit og Harald Haugen vært viktige for boklesing i Norge generelt. Haugen solgte bredt – og ofte var han redningsmannen når forleggere skuet mismodig ut over sine altfor store boklagre.
Ikke bare hadde Harald Haugen en eventyrlig postordresuksess. Han ble også en internettpionér: Som en av de første i Norden tok Haugen Bok i bruk nettet som salgskanal. Og det med bravur. Mange tapte store summer på «det nye», men så ikke hos Harald Haugen. Han gjorde det godt nær sagt fra dag 1. Der i gården var det heller skrint med luftige powerpoint-presentasjoner fra «blårussen», men desto større doser av sunnmøringens blikk for god kremmervirksomhet. Harald forholdt seg til det landskapet han til enhver tid hadde rundt seg, så muligheter andre ikke oppdaget og brukte dem for hva de var verdt.
Vi er flere i bokbransjen som har hatt gleden av å besøke Harald Haugen i Volda. Stolt slo han ut med hendene når han ruslet rundt og viste frem sitt rike, presenterte sine dyktige ansatte og lovpriste det lokale postkontoret, før dagen gjerne ble avsluttet over kveite og halvtørr tysk hvitvin på turisthotellet i Volda. Noen ble med årene endog invitert med på en båttur på Hjørundfjorden og hotellovernatting på Union.
Selv om Harald Haugen trakk seg tilbake fra ledelsen av firmaet i 2007, levde ånden hans i aller høyeste grad videre i hjørnestensbedriften. Også fordi han plukket sin etterfølger med klokskap. Under Lars-Ove Hammer har Haugen Bok (nå haugenbok.no) videreført suksessen og scoret svært høyt på kundetilfredshet. I fjor gikk de endog helt til topps på det prestisjetunge Norsk Kundebarometer. Alle var naturlig nok stolte i Volda. Men det spørs om ikke Harald Haugen selv var vel så stolt. Han snakket alltid varmt om gjengen der – slik han også gjorde om familien; kona Liv, barna Hege og Håvard og barnebarna.
Vebjørn Rogne
(Foto er tatt i biblioteket på Lysebu under Harald Haugens 70 årsfeiring)