– Har behov for å bli utfordret

– Alle har behov for å bli utfordret og markedet trenger dynamikk, sier kulturminister Trine Skei Grande, som ikke synes markedskonsentrasjonen i forlagsbransjen er alarmerende.

Mye har handlet om bøker den siste uka for kulturminister Trine Skei Grande, som for første gang fikk bivåne verdens største bokmesse i Frankfurt.

I dag legger Bok & samfunn/BOK365 frem en samlet oversikt over omsetningstallene til norske forlag. For første gang står de fire store forlagshusene for mer enn 80 prosent av forlagsomsetningen.

Trenger dynamikk

Kulturministeren signaliserer blandede følelser rundt nettopp det:

– I utgangspunktet er det ikke heldig med tung markedskonsentrasjon. Alle har behov for å bli utfordret, sier Trine Skei Grande til BOK365. – Samtidig trenger man også noen sterke aktører. Noen må ha tyngden til å gjøre de større investeringene. Og det er tross alt stor forskjell på fire aktører som deler på 80 prosent, enn om én eller to deler på det samme. Det viktige er jo at vi har en dynamikk i markedet.

– Og det har vi?

– Ja, det kommer jo stadig nye aktører til.

– Mange av nykommerne er og forblir små?

– Det er jo kommet til noen større til også? Spør Skei Grande retorisk.

– Da tenker du på «Stordalen-forlagene»?

– Ja, for eksempel. Så det skjer jo ett og annet i bokbransjen.

SKEI GRANDE: -Ikke heldig med markedskonsentrasjon, men nødvendig med sterke aktører.

Vil spre utgivelsene

«Dynamikk» står også sentralt i kulturministerens tilnærming til den nye Bokavtalen, som skal høres og deretter oppusses de kommende månedene:

– Min grunnleggende holdning er at vi har et boksystem som fungerer godt her i Norge, men at vi fra tid til annen må gjøre noen grep. Å fjerne momsen på e-bøker er et slikt grep.

Andre grep kulturministeren har antydet, er en lengre og løpende fastprisperiode for papirbøker, og kortere fastprisperiode for de digitale utgivelsene. Flertallet av bransjefolk BOK365 har snakket med, signaliserer glede over lengre fastprisperiode for papirbøkene, selv om noen frykter at det tidvis kan bli en smule kaotisk med løpende fastprisperioder. Men den største skepsisen er knyttet til forskjellsbehandlingen av formatene.

– Hvis folk kan kjøpe den digitale boka billig lenge før papirbok-prisen er i det fri – vil ikke dette gjøre det mer strevsomt å drive fysisk bokhandel i en tid hvor de allerede har noen kneiker å forsere?

– Nei, jeg tror bokhandlerne vil komme godt fra dette. Med løpende fastprisperioder vil vi få spredd bokutgivelsene utover året, slik at ikke alt klumper seg rundt visse perioder. Så vil bokhandlene kunne ha mer fokus og få mer ut av hver bokutgivelse.

Brobyggende kraft

Sist uke fikk kulturministeren oppleve den aller største internasjonale handelsplassen for bøker:

– Det var morsomt endelig å få oppleve det intense miljøet på Frankfurt-messen og møte så mange som brenner for dette, sier Skei Grande. – Ikke minst var det en opptur å se hvor mange som kom på den norske pressekonferansen.

Pressekonferansen var i anledning Norges status som hovedgjesteland i Frankfurt neste år, noe Trine Skei Grande beskriver som «tidenes største norske kultursatsing utenlands».

GLEDER SEG OVER FRANKFURT-SATSING: Trine Skei Grande.

Fokus på ytringsfrihet

I sin innledende tale hadde kulturministeren fokus på ytringsfrihet, liberale verdier og litteraturens brobyggende kraft:

– Vi trenger å bygge broer i en tid hvor verden er preget av økende polarisering, sa kulturministeren og understreket at bøker og oversettelser over landegrensene kan spille en viktig rolle her. – Land som er nysgjerrige på hverandres historie bygger ikke murer, fastslo Trine Skei Grande.

Gjennom Frankfurt-uka ble William Nygaard-saken med ett brennaktuell igjen, etter at det ble tatt ut siktelse i saken i tolvte time:

– Jeg har fulgt den saken tett opp gjennom årene, og håper det blir en avklaring her, sier Skei Grande til BOK365. – Den handler om noe av det viktigste vi har: ytringsfriheten. Der er vi jo ganske gode – heldigvis.