Haaland-dobbel i bokhøsten

Utsnitt fra omslaget til boken "Historie om Erling Braut Haaland" (Samlaget/2022). Illustrasjon av Thomas Kirkeberg.

To forlag utgir bok om den populære fotballspilleren fra Bryne.

Han tar for tiden England med storm i sin nye posisjon på Manchester City, og i løpet av bokhøsten vil han også gjøre et stort innrykk i norsk bokbransje.

Erling Braut Haaland er en av verdens mest fremtredende fotballspillere. Han gjorde stor suksess for Borussia Dortmund, og ble blant annet toppscorer i Mesterligaen 2020/21. Nå skaper hans Premier League-debut store overskrifter, og det er ingenting som tyder på at interessen for den norske fotballspilleren vil dabbe av med det første.

Unik kjennskap

En av forfatterne som tar for seg de spektakulære karrieren til den unge fotballspilleren, er Ørjan Zazzera Johansen. Han utgir boken Historia om Erling Braut Haaland på Samlaget denne høsten.

– Johansen er sjølv frå Bryne og har ein unik kjennskap til oppveksten til Erling og det spesielle fotballmiljøet han vaks opp i, sier redaktør Brynjulf Jung Tjønn, og legger til:

– Han skriv om både nedturar og oppturar i Erling sin karriere, heilt frå den første fotballtreninga i Bryne og fram til debuten for Manchester City. I tillegg til å ha førstehåndskunnskap og tilgang til mange kjelder, er Zazzera Johansen ein forfattar som kan fotball.

Tjønn sier boken nok taler spesielt til fotballentusiastiske barn:

Historia om Erling Braut Haaland vil også kunne vere ein inspirasjon for alle fotballglade barn som kanskje drøymer om å bli fotballproffer. Boka vil vere rikt illustrert, med fleire teikneseriestriper teikna av Thomas Kirkeberg. Det er også mange fotografiar frå Erling sin karriere.

I godt lag

Også Aschehoug utgir bok om fotballtalentet. Og det i godt selskap. Forlaget utgir nemlig seks bøker i oktober om de største fotballstjernene i verden. En av disse er altså Erling Braut Haaland.

– Vår bok om Erling Braut Haaland er en oversatt bok skrevet av Simon Mugford og Dan Green. Den følger Haaland fra barnespiller i Bryne til Manchester city og til å være den fotballspilleren i verden det knyttes mest forventninger til. Boka passer for 6 år og oppover, og leserne kan glede seg til lister og statistikker som viser hvor vanvittige Haalands resultater er. Og masse humor, forteller informasjonsansvarlig for barn og ungdom, Cathrine Nilssen.

De fem andre fotballspillerne Aschehoug utgir bøker om er De Bruyne, Ronaldo, Kane, Mbappé og Salah.

Nilssen spår at fotball-VM vil føre til godt boksalg, men det er spesielt én spiller hun tror vil selge godt – og det er ikke Haaland:

– Flere av disse blir store VM-profiler i november, og den som ender opp som VM-kongen vil nok selge mye. Som Liverpool-supporter regner jeg med at også Salah-boka tar helt av, selv om han ikke skal til VM.