Gyldendalprisen til Rimbereid

- Nå er jeg poet på heltid, så timingen er perfekt. Øyvind Rimbereid får glede av landets "mest pengestinne" litteraturpris på 400.000 kr.

Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 400.000 kroner som deles ut årlig til et særlig betydelig forfatterskap, uavhengig av forlagstilknytning. Men denne gang ble den «på huset», da den tidligere i dag ble tildelt Øyvind Rimbereid.

 

–  En stor takk til legatstyret og Gyldendal. Dette er en stor heder, sa Øyvind Rimbereid i dag under utdelingen av Gyldendalprisen.

 

En av våre største poeter

IMG_6082Rimbereid debuterte som forfatter med novellesamlingen Det har begynt i 1993 og skrev ytterligere en novellesamling og en roman før han debuterte som lyriker med Seine topografiar i 2000. Han markerte seg raskt som en av de tydeligste, mest originale og utfordrende stemmene i norsk samtidslyrikk. Forfatterens språkbevissthet byr leseren på skarpe refleksjoner og nøyaktige sansninger.

 

Tom Egil Hverven sa blant annet følgende i sin pristale: «Forfatteren debuterte for drøyt tjue år siden med novellesamlingen Det har begynt. Gjennom en roman og nok en novellesamling skriver han seg i løpet av 1990-tallet ut av prosaen, inn i det som er et av 2000-tallets viktigste norske poetiske forfatterskap. Erfaringen fra novellene blir med inn i poesien. Han bryter med normert bokmål, som dominerer de tre første bøkene. Et av forfatterskapets særpreg er lange dikt i vekslende målformer, hvor så å si alt kan eltes inn i en poetisk form: Vitenskap, filosofi og sansede opplevelser.»

 

To ganger kritikerpris

For sine diktsamlinger har han blitt hedret med en rekke priser, og i 2008 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for samlingen Herbarium, som samme år også vant Brageprisen. I 2010 ble han hedret med Doblougprisen, og han ble på nytt nominert til Nordisk Råds litteraturpris for samlingen Jimmen (2011). Han er tildelt Kritikerprisen for samlingene Solaris korrigert (2004) og Orgelsjøen (2013), og er med det den eneste lyriker som har mottatt Kritikerprisen to ganger.

rimbereid1

 

Hva betyr denne prisen for deg?  

– Den betyr selvfølgelig veldig mye. Dette vil gi meg økonomisk trygghet fremover. Det er også en stor heder, med tanke på forfatterne som har mottatt denne prisen før meg. Det er godt selskap.

 

 

Hvordan vil dette prege ditt forfatterskap?

– Nå er jeg faktisk poet på heltid, så timingen er perfekt.

 

Foto: Victoria Jelsø Spanthus.