«Å lese og arbeide med prisvinnerens bøker er en gave,» sa Tom Egil Hverven i sin pristale til Liv Køltzow.
Den prestisje- og pengetunge Gyldendalprisen ble i dag tildelt Liv Køltzow. «Å lese og arbeide med prisvinnerens bøker er en gave,» sa Tom Egil Hverven i sin pristale. «De gir innsikt man ikke finner andre steder.»
Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 400.000 kroner, som deles ut årlig til et særlig betydelig forfatterskap, uavhengig av forlagstilknytning. Prisen ble delt ut første gang i 1997 og tidligere prisvinnere er blant andre Dag Solstad, Karl Ove Knausgård, Jon Fosse, Lars Amund Vaage og Tomas Espedal.
«Beskriver et samfunn»
«Bøkene fanger inn ørsmå øyeblikk, de som gjerne glipper når den store historien skrives. Fins det noe norsk forfatterskap som bedre uttrykker hvordan mennesket erfarer det momentane, det vi i korte glimt kaller «nå» – og som forsvinner før vi forstår hva det er? Jeg tviler på det. I alle fall fins ingen som bedre klarer å la selve øyeblikket funkle fra så mange litterære, interessante og overraskende vinkler», sa Tom Egil Hverven i sin pristale, hvor han også beskrev Køltzows forfatterskap slik:
«Prisvinneren debuterte 25 år gammel med novellesamlingen Øyet i treet (1970), etter å ha vært med i kretsen omkring tidsskriftet Profil. Hun er en betydelig novelleforfatter, essayist og biograf, med et banebrytende verk om den unge Amalie Skram. Etter hvert er det særlig i romanene at prisvinneren utvider forståelsen av menneskelig bevissthet i det moderne Norge. Selv om kvinner står i sentrum, er mennene ikke bipersoner. Romanene beskriver et samfunn.»
Romaner og sakprosa
Liv Køltzow debuterte med novellesamlingen Øyet i treet i 1970. Siden har Aschehoug-forfatteren utgitt en rekke romaner, men også sakprosa. Blant annet har hun skrevet biografien Den unge Amalie Skram. Et portrett fra det nittende århundre (1992) – en bok som ble tiljublet både av kritikere og det boklesende publikum. I fjor kom hennes nyeste roman, 13 år etter den forrige. Melding til alle reisende er en roman om sykdom, kjærlighet og en forfatters kamp for å fortsette sin kunstneriske virksomhet.
Køltzow er blitt kalt en modernistisk realist, og er særlig kjent for sitt feministiske ståsted og utgangspunkt som forfatter. Hun tilhørte kretsen rundt tidsskriftet Profil. Liv Køltzow har tidligere mottatt Mads Wiel Nygaards legat, Gyldendals legat og fikk Amalie Skram-prisen i 1994. Hun ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen Hvem har ditt ansikt? (1987) og for Det avbrutte bildet (2002), og 1997 fikk hun Brageprisen for Verden forsvinner.
Foto hovedbilde: Niklas R. Lello