Gullbok til Uroens bokhandel?

Blir det Gullbok-pris til Uroens bokhandel eller Pølser og politikk? Blir Eldorado Årets bokhandel og blir Kari Joynt Årets redaktør? Se de nominerte til Gullboken 2014.

Nå er de nominerte til Gullboken 2014 klare. Det er tre nominerte i hver av de fire kategoriene. I tillegg vil det høytverpede Gullegget gå til en verdig mottager under prisutdelingen 4. juni. Dette er årets nominerte:

 

Årets bokhandel:

 

Eldorado bokhandel

12. september 2013 åpnet Eldorado bokhandel dørene, og med sine nesten 4000 kvadratmeter med over 20.000 titler er Eldorado Nordens største bokhandel. Med scener for formidling og forfatterbesøk, egen aktiv barnescene, Norges største klassiske musikkavdeling og ikke minst en egen lokal avdeling for Oslo-bøker er dette et unikt nytt sted for publikum. Eldorado bokhandel fremstår som en frisk og visjonær satsing for salg av bøker, og har kanskje gitt bokbransjen den mest spennende nyskapningen på mange år.

 

Sagene Bok og Papir

Sagene bok og papir er overhodet ingen moderne bokhandel, og lar seg ikke styre av trender, men fokuserer på god service og et variert utvalg av kvalitetsvarer. De har tilbakevendende lokale kunder, og nye besøkende blir stadig positivt overrasket over den sjarmerende og upretensiøse stilen. Butikken, som har eksistert siden 1936, er blant de få overlevende, frie bokhandlene i landet, og ønsker å bestå som en sterk, uavhengig, kompetent institusjon for språk- og leseglede. Det siste året har de også begynt å arrangere gratis skrivekurs, tegnekonkurranser og andre tilstelninger for små og store. Bydelen består av en svært sammensatt gruppe mennesker, men bokhandelen vil tilby noe for alle og gjøre Sagene til et hyggelig sted å bo og besøke.

 

Rosendal Bokhandel

Rosendal bokhandel er en liten sjarmerende bokhandel i Baronibygda Rosendal, og blir drevet av ildsjelen Bente Soldal. Butikken har nettopp åpnet i nye og større lokaler og satser sterkt på kjernevirksomhet i bokhandel. Til tross for at dette er en liten bokhandel i distriktet er den en interessant, velholdt og oppdatert bokhandel, og er det noen titler de ikke har i butikken, skaffer de det eller løser det på annet vis for kunden. Rosendal bokhandel har ofte forfatterarrangementer og bruker sosiale medier aktivt for å nå ut om dette. Forfattere får godt stell, og ikke sjeldent havner de på kjøkkenet til Bente med et glass vin.

 

Eldo

Nominert: Eldorado bokhandel.

 

 

Årets markeds- og formidlingstiltak:

 

Pølser og politikk

Pølser og politikk er et annerledes litteraturarrangement av Cappelen Damm, der politiske diskusjoner og analyser avløses av musikk, kåserier, opplesninger og annen underholdning. Temaene for arrangementene har vært Valgvake, Tyskland spesial, Bygda, Galskap og Rikets sikkerhet. Blant deltakerne finner man navn som Sigbjørn Johnsen, Jonas Gahr Støre, Beate Grimsrud, Jon Kristian Elden, Emil Trier, Roy Jacobsen, Olemic Thommesen, Gerd Liv Valla, Torgny Amdam, Selma Lønning Aarø, Torgrim Eggen, Ingrid Brekke, Anders Giæver og mange flere. Med andre ord er arrangementene en spennende krysning av skjønnlitteratur og sakprosa, og har trukket opp til 200 publikummere.

 

Wiggo Andersen med Reine Ord og Ord i Grenseland

Wiggo Andersen driver (blant annet) Litteraturfestivalene Reine Ord i Lofoten og Ord i Grenseland i Fredrikstad.

I 2014 blir Reine Ord, Norges villeste, våteste og vakreste litteraturfestival, arrangert for sjette gang i Moskenes og Flakstad kommune med hovedsete på Reine Kultursenter. Festivalen er blitt en populær litteraturfestival og Reine er nå i ferd med å bli et kunstnerisk kraftsenter, et kultursted langt utover Norges grenser som kommunen og innbyggerne kan være stolte av. Ord i Grenseland blir i 2014 arrangert i Gamlebyen i Fredrikstad for fjerde gang og har som målsetting å bli et fyrtårn blant litteraturfestivaler som arrangeres i Norge. Festivalens profil og essens er nettopp Ord i Grenseland. Å fremme ord som forsvarer, belyser og beriker.

 

Christian Kjelstrup med Uroens bokhandel

Christian Kjelstrup lagde én bokhandel for én bok i én uke – Uroens bokhandel for Uroens bok av Fernando Pessoa.

Stuntet fikk massiv mediedekning ansjonalt og internasjonalt, Kronprinsparet og mange kulturpersonligheter besøkte bokhandelen, det var ofte lange køer og boka solgte som varmt hvetebrød.

På et blunk ble Uroens bok, en smal klassiker fra Portugal, en bok som var på alles lepper. Det viste alle oss andre at alt er mulig, at vi kan løfte alle mulige titler ut i offentligheten, i en tid da spissing og kommersialisering snakkes stadig mer om.

 

 

Årets redaktør:

 

Eirik Bø

Pelikanen forlag har på sine få år markert seg som en tydelig og kvalitetsbevisst aktør i den norske bokbransjen. Eneste ansatte, daglig leder og redaktør Eirik Bø, har sammen med medeier og redaktør Karl Ove Knausgård presentert en rekke nye og spennende navn i norsk oversettelse, samt tatt ansvar for store forfatterskap som har blitt sluppet av mer kommersielt tenkende aktører. I 2013 ble forfattere som Bergsveinn Birgisson, Christian Kracht, Judith Hermann, Maria Zennström, Carl-Henning Wijkmark, Katie Kitamura og Peter Handke tilgjengelig for norske lesere takket være denne redaktørinnsatsen.

 

Ingrid Greaker Myhren

Ingrid Greaker Myhren har arbeidet som redaktør i Gyldendal i noen og tyve år. Ingrid er en sjeldent entuasistisk redaktør som er en meget god ambassadør for egne antakelser. Og hvilke antakelser: Stephanie Meyer, Suzanne Collins, Cecily von Ziegesar, Jeff Kinney, Sara Shepard, Joyce Carol Oates, John Green, David Levithan, Barry Lyga, RJ Palacio, 50 Cent, Rick Yancey, Michelle Gagnon, Mats Strandberg/Sara B. Elfgren, Neal Shusterman/Eric Elfman og Maya van Wagenen er et utvalg forfattere. Svært mange av Ingrid Greaker Myhrens titler har bidratt til stor leseglede hos norske barn og ungdommer.

 

Kari Joynt

Kari Joynt har vært ansatt hos Oktober forlag i ti år og er redaktør for flere av landets mest populære forfattere, blant andre Tore Renberg, Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugge. Hun er spesielt dyktig til å jobbe med de svært unge forfatterne og har vært en viktig fødselshjelper for flere markante bøker og forfatterskap. De siste seks årene har «hennes» forfattere vunnet Tarjei Vesaas’ debutantpris annethvert år: Kjersti Annesdatter Skomsvold (Jo fortere jeg går jo mindre er jeg) i 2009, Lina Undrum Mariussen (Finne deg der inne og hente deg ut) i 2011 og Gine Pedersen (Null) i 2013.

 

GULLBOKEN_2014

 

 

Årets utgivelse:

 

Bokserien Stemmer

I anledning 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i Norge utga Aschehoug pamflettserien Ascehehoug Stemmer, med tolv essays (ett for hver måned) skrevet av elleve kvinner og én mann. Prosjektet ble en debattarena i seg selv, samtidig som utgivelsene bidro sterkt til utvidet debatt i tilknytning til jubileet. Forfatterne var: Toril Moi, Gyrid Gunnes, Hedvig Skonhoft Johannesen, Marthe Ramm Fortun, Asta Busingye Lydersen, Inger Skjelsbæk, Karine Nyborg, Mariken Halle, Charlotte Thorstvedt, Agnes Ravatn og Maja S.K. Ratkje. Nora Campell og Nazneen Khan Østrem var seriens redaktører og gjorde en stor innsats i å drive fram så mange kvinnelige essayister på rekke og rad i løpet av ett år.

 

Leseland

Samlagets Leseland er ein lese-app for born i alderen 4-10 år som lærer å lese. Dette er gode historier med enkel tekst og sjarmerande illustrasjonar, skapt for å stimulere og inspirere ferske lesarar. Leseland er verdas første digitale lettlesserie på nynorsk, og er faktisk den einaste nynorske i sitt slag. Appen inneheld hittil åtte bøker, og du kan få appen både til Ipad, Android og Windows 8. Bøkene er delt inn i fire nivå, med to bøker på kvart nivå. Det er ein demokratisk rett å ha lettlesstoff på eige mål, også digitalt, og dette syter Samlaget for no med Leseland.

 

Norsk etymologisk ordbok

Den kanskje mest uventede bestselgeren i 2013 var Yann de Capronas store verk Norsk etymologisk ordbok. Tematisk ordnet. For første gang forelå det en omfattende ordbok om ordenes opprinnelse som er ordnet etter temaer. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis. De Caprona, som har bodd i Norge siden 1985 og som daglig har sitt virke i Riksrevisjonen, arbeidet med boken i sju år. Boken tar for seg ordenes opprinnelse innen 57 temaer, alt fra fuglenavn til farger, mat, musikk, idrett, religion, økonomi, matematikk og psykologi. Den har over 12 000 oppslagsord, er på hele 1920 sider og veier 2,7 kilo.

 

Gullegget:

Vinneren i kategorien Gullegget offentliggjøres under utdelingen den 4. juni.