Blant de hundre utvalgte

Kritikerroste debutanter på 100-lista: Agate Kaupang (bildet) er en av dem som er med på den årlige leselisten.

Agate Kaupangs debutroman er en av titlene som er med på den årlige leselisten til Leser søker bok.

 

–Det synes jeg er veldig stas, og jeg ble veldig glad da jeg fikk høre om det. Jo flere som får høre om boken min, jo gladere er jeg. Leser søker bok gjør også en veldig viktig jobb, fortalte Kaupang til bok365.no da listen ble lansert onsdag.

Kaupangs 2013-debut Å holde pusten har fått en flott mottakelse, og forfatteren vant også Sørlandets Litteraturpris 2014 for romanen. –Det er veldig hyggelig at boken er blitt så godt tatt imot. Du har jo litt prestasjonsangst når du er ute med din første bok, det tror jeg alle har, og jeg føler at jeg har vært veldig heldig, sa en ydmyk Kaupang.

 

Aktuelt og kontroversielt –Vi er opptatt av å finne fine, nye debutanter som leserne kan få med seg, sa leder for foreningen, Liv. Ved siden av Kaupang inneholder listen verk av kritikerroste og prisbelønte debutanter som Gine Cornelia Pedersen, Tiril Broch Aakre, Mariann Aaland og Ida Løkås. – Listen skal også inneholde spennende, aktuelle, og litt kontroversielle titler som skaper debatt, fortalte Gulbrandsen.

 

Cappelen Damm på topp Cappelen Damm, Gyldendal og Samlaget har flest titler på listen, med Cappelen Damm på en suveren førsteplass. Men også mindre forlag som Flamme er sterkt til stede –Det har nok sammenheng med at Cappelen Damm er det største forlaget, og de har en stor katalog. De utgir allerede bøker med kvalitet i forskjellige sjangere. Når det er sagt hyller vi ett hvert forlag som klarer å komme inn på 100-lista med flest titler, sa Gulbrandsen.

 

Lettlest betyr ikke lettvint På listelanseringen ble det understreket at lettlest ikke er synonymt med enkelt eller dårlig kvalitet. – Bøkene skal ha en fortelling med en enkel tekst som gir et reisverk som tåler storm og orkan. Disse bøkene blir formidlet til mennesker som sliter med bokstavene, men de sliter ikke med å tenke, forklarte forfatter Widar Aspelid, som har fått sin andre roman, Rottereir, med på listen.

 

Utfordring å skrive lett Forfatter Ellisiv Lindkvist har vært med på 100-listene med alle sine titler, den siste er skrevet i samarbeid med Leser søker bok. Hun understreket at det å skrive lett tilgjengelig er en utfordring for en forfatter. –Det var en kode som skulle knekkes, og mange andre ting å tenke på enn før. I boken min var det først veldig mange karakterer, og handlingen foregikk på ulike tidsplan. Jeg måtte skjære veldig mye ned på dette, og også passe på at det ikke ble konsonantopphopning, forklarte Lindkvist til bok365.no

Leser søker bok har også vært med på å samarbeide med forlag om flere titler som utkommer til høsten. Blant disse kan nevnes Venner av Torill Heia, som skal utgis på Universitetsforlaget og Apefjes 3: Flammetenner av Tor Erling Naas som kommer ut på Cappelen Damm.

 

Tilgjengelig litteratur Leser søker bok er en forening som har som mål å formidle bøker til den millionen av nordmenn som leser i motvind. Seks ansatte sorterer seg årlig gjennom 1000 boktitler, og står igjen med en liste på hundre titler som distribueres til foreningens leseombud. Disse plukker så direkte fra denne listen når de skal formidle bøker til lesere som har behov for mer tilgjengelig litteratur. Foreningen har ulike regler som font, illustrasjoner og linjeinndeling når de velger ut bøkene. Det skal ikke være «mye ordgyteri», men et rikt og godt språk som ikke er til hindring for leseren. Listen er ikke rangert. Se hele listen på www.100-lista.no.