Grytten inntar Festspillene

Frode Grytten - foto: Paal Audestad

De Litterære Festspillene er blitt en viktig, men ikke offisiell, del av Festspillene i Bergen. I år står Frode Grytten i sentrum for oppmerksomheten.

De Litterære Festspillene har en svært populær, og ikke minst lokal, dikter som forgrunnsfigur i år. Frode Grytten lommer fra Odda, men har bodd i Bergen i en årrekke. Nå feires forfatterskapet hans på byens scener, som en uoffisiell del av Festspillene i Bergen.

 

Det er Norsk Forfattersentrum som står bak De Litterære Festspillene, og i over tyve år var de også en del av det offisielle programmet til Festspillene i Bergen. Men i 2008 opphørte samarbeidet grunnet uenighet om samarbeidsform og innhold. Norsk Forfattersentrum har imidlertid fortsatt å feire en samtidsforfatter under vignetten De Litterære Festspill – Festspilldikteren, og i år er det altså Frode Grytten som får æren.

 

Olav H. Hauge først ut

Olav H. Hauge var den første festspilldikteren i 1988 og siden har det med få unntak vært utnevnt en forfatter til det ærefulle verv å representere litteraturen blant scenekunst og musikk under den store vårfesten i Bergen. De siste årene har Ragnar Hovland (2008), Per Petterson (2009), Hanne Ørstadvik (2010), Tomas Espedal (2011), Lars Sabye Christensen (2012), og Inger Elisabeth Hansen (2013) vært festspilldikter,

Og i år skal altså oddingen Frode Grytten glede litteraturintereserte bergensere og besøkende på en rekke arrangementer side om side med de offisielle Festspillene i Bergen.

 

«Humor, skarpe karakteristikkar og kraftig klo»

I begrunnelsen for valget av Frode Grytten skriver Forfattersentrum blant annet: Frode Gryttens stil er umiskjenneleg. Skjønnlitteraturen hans er inderleg og manande, men har også humor, skarpe karakteristikkar og kraftig klo. Han kjem stadig tilbake til industristaden Odda, men tekstane hans er først og fremst portrett av menneske og relasjonar. Frode Grytten skriv om den vanskelege kjærleiken, anten det gjeld ein kjærast, omsorgsperson, ein plass eller eit band.

 

Høydepunkter i kø

Frode Grytten (f. 1960) debuterte i 1983 med diktsamlingen Start. Siden har han skrevet bøker i en rekke sjangere og teaterversjonen av hans roman Bikubesong fikk strålende kritikker og trakk fulle hus både i Oslo og Bergen. Romanen Bikubesong fra 1999 ga Grytten Brageprisen og den ble også innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. Han fikk Rivertonprisen for kriminalromanen Flytande bjørn i 2005.  Høste 2013 kom hans «dokumentarroman2 om rockegruppa The Clash, Brenn huset ned.

Blant høydepunktene når Frode Grytten inntar Festpillene blir trolig 6 TIMAR TIL MIDNATT fredag 23. mai, der Finn Tokvam gjennomintervjuer Grytten. Det blir også opplesning ved Tomas Espedal, Henning H. Bergsvåg og Erlend O. Nødtvedt.

Mange vil også se frem til arrangementet OK, NOK PREIK! FEST! MUSIKK! FRODE GRYTTEN BEATBAND MED GJESTER om kvelden lørdag 24. mai,  med poesi og musikk i skjønn forening. På scenen står Stein Torleif Bjella, Thea Hjelmeland, John Olav Nilsen og Nils Øivind Haagensen. Og selvsagt festspilldikterens eget band med blant andre Pedro Carmona-Alvarez, Annlaug Børsheim og Ole Amund Gjersvik.

 

Du kan se hele programmet for De Litterære Festspillene i Bergen 2014 her.

 

(Forfatterfoto: Paal Audestad)