Grusomme drap og evig liv

Paradisplaneten er en spennende, historisk, blodig og velkonstruert røverhistorie.

Francis Bacon er en av hovedpersonene i Jørgen Brekkes nye krim Paradisplaneten, en blodig og raffinert historie om et hemmelig brorskap som dreper med sverd for å bevare en fantastisk, historisk hemmelighet.

Francis Bacon, sier du? Jo, den engelske statsmannen, filosofen og vitenskapsmannen var en av sin tids mest markante skikkelser. Og inspirator til dette hemmelige brorskapet. Han levde fra 1561 til 1626, skjønt akkurat dødstidspunktet sås det tvil om i denne boken, som foregår i vår tid men med glimt tilbake til tidlig 1600-tall.


Jørgen Brekke:
Paradisplaneten
Krim og spenning
Juritzen
494 sider

Det begynner med et blodig og spektakulært drap i Trondheim. Et avkappet hode blir funnet på toppen av Olav Tryggvason-statuen på Torget, og den egentlig sykmeldte, men nysgjerrige politimannen Odd Singsaker blir dradd inn i etterforskningen.

 

En gammel bok

Det er en skikkelig røverhistorie Brekke serverer i sin femte bok om Odd Singsaker. Bestialske drap, hensynsløse mordere, en gammel bok – og altså en historisk hemmelighet. Singsaker er en fin figur. Vi liker ham. Og vi liker hans unge og alkoholiserte amerikanske hustru, som også er i livsfare under opprullingen av saken.

I Paradisplaneten blir Singsaker og frue nemlig på underlig vis eier av en gammel bok, og plutselig står han midt oppi dramaet med begge beina, både som privatperson og etterforsker.

Det er vel her det skurrer litt, om man skal sette fingeren på noe. Plotet er fint det, men akkurat det at denne boken han plutselig eier viser seg å være kjernen i mysteriet er kanskje litt «søkt».

Flere av personenes handlingsmønster skurrer også en smule, synes jeg, men disse historiske hemmelighetene som betyr så mye for enkelte mennesker fenger oss, og sidene snur seg av seg selv.

Og denne Bacon var jo litt av en type. Ikke bare fordi mange mener at det faktisk var han som skrev datidens vakreste sonetter og dramatiske mesterverk og ga skuespilleren William Shakespeare æren, men også fordi han var besatt av tanken på evig liv og mente å ha funnet en utvei …

Paradisplaneten er en spennende, historisk, blodig og velkonstruert røverhistorie, som antagelig kunne tjent på litt annerledes redigering og litt færre tilfeldige sammenhenger.

 

ATLE NIELSEN