– Jo mer lei meg jeg er, desto mer smiler jeg. Det er ingen som kan se på meg hva slags følelser jeg har, fordi de er skjult, sier Gro Dahle i ukas BokPod.
– Det er skriveprosessen som er gøy. Hver bok er en bit på veien, sier Gro Dahle.
Gro Dahle er ukas BokPod-gjest. Hun gjestdebuterte i 1987 med diktsamlingen Audiens. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.
Her er noen av temaene hun og samtalepartner Hallgeir Opedal tar for seg i ukas samtale:
Om å skrive:
– Det er prosessen som er gøy. Hver bok er en bit på veien. Jeg driver med et større prosjekt, jeg har lyst til å fomle og famle i enda en bok og se hvor jeg kommer. Nysgjerrigheten er prosjektet; forske og lete og se hva jeg kan finne.
Om Aspergers-syndrom:
– Det er flere positive enn negative ting med det å ha Aspergers. Man har en motivasjon som er dypere enn andre nevrotypiske hadde holdt ut. De relasjonene man har, er ofte mer intense og positive, og man har ofte visse særinteresser, kanskje begavelser på områder andre ikke får til.
Om å bli ett med naturen:
– Jeg kjenner ikke egentlig hvor jeg slutter og hvor verden utenfor begynner. Når jeg er i skogen, blir jeg en del av naturen; vinden, mosen, trærne og disse selvutslettende, åpnende opplevelsene er noen av de fineste jeg har som menneske.
Om å være blid:
– Jo mer lei meg jeg er, desto mer smiler jeg. Det er ingen som kan se på meg hva slags følelser jeg har, fordi de er skjult. Det er ikke så lett å være sur på meg fordi jeg er så blid.
Om å servere Aftenposten vafler med morsmelk:
– Det var et PR-jippo for å få journalistene til å fokusere på boka. De fleste journalister er opptatt av andre ting, de prøver å styre vekk fra bok, språket og skrivingen, og inn i det personlige og private, for det er det som selger. (…) Det fungerte for den boka, Hundre tusen timer, men det har nok ødelagt for andre bøker.
Vanskelige temaer
Gro Dahles bildebøker for barn har blitt belønnet med mange høythengende priser. Mange av dem er illustrert av hennes ektemann Svein Nyhus, noen av datteren Kaja Linnea Dahle Nyhus. De tar ofte opp vanskelige temaer i nære relasjoner: skilsmisse, rusmisbruk, psykiske problemer og vold, og gir på den måten en stemme til barn som ikke kan eller klarer å beskrive forhold de lever i.