Gripende om et blodig Jamaica

Vinneren av Man Booker-prisen er lang, brutal, ærlig og fengslende.

A Brief History of Seven Killings forteller historien om attentatforsøket på Bob Marley på syttitallet.

Men boken handler ikke bare om attentatet og personene bak det mislykkede attentatforsøket.  Den handler også om hvorfor det var mislykket og hvor viktig dette viste seg å bli.

Selv er Bob Marley, i boken kun referert til som ”the Singer”, en litt vag karakter som blir beskrevet gjennom andres øyne, og sjeldent er aktivt med i handlingen. Boken forteller om en elsket sanger, som i likhet med det meste annet i Kingston på sytti- og åttitallet, også ble brukt som en brikke i et større politisk spill.

James’ Kingston styres av to gjenger fra de oppdiktede bydelene Copenhagen City og The Eight Lanes, som med hvert sitt politiske parti i ryggen kjemper om herredømmet i byen. Men som en ekstra brikke i spillet kommer CIA inn, for å redde Jamaica fra den kalde krigen og den fryktede kommunismen.

Slik blir kampen om Kingston ikke bare en kamp mellom de politiske partiene på Jamaica, men handler like mye om CIA og gjenglederne i Kingston-gettoen.

 

Rikt persongalleri

Gjennom nesten 700 sider forteller jamaicanskfødte James historien om de syv mennene som i 1976 forsøkte å drepe sangeren. Handlingen foregår over flere tiår, både i USA og på Jamaica.


Marlon James:
A Brief History of Seven Killings
Roman
Oneworld
688 sider

Med over 70 navngitte karakterer er boken vanskelig å følge i starten. Hvert kapittel fortelles fra en av karakterens synspunkt, og sammen gir disse en skildring av et brutalt og politisk Jamaica. Romanen inneholder også en rekke faktiske historiske skikkelser.

Når man etter hvert blir kjent med de forskjellige gjengene og stedene i Kingston, blir historien lettere å følge. Ikke bare det: Den blir umulig å gi slipp på.

En av bokens kvaliteter er James’ bruk av språk. Boken veksler mellom amerikansk-engelsk og den spesielle jamaicanske patois-slangen.

«At least this one wasn’t like Louis Johnson, holding that memo upside down and pretending to show white people that naigger can’t read, something I still remember. But then he say,

You poor, precious people don’t even know that you’re on the very verge of anarchy.

Me no understand If we precious how we must be poor? Diamond precious.“

 

Krevende oversetterjobb

Dette gjør boken rik og personlig. Språket brukes ikke bare til å knytte mennesker til oppvekst og geografi, men konfronterer også stereotypier hos både jamaicanere og amerikanere og blir er en stor del av fortellingen.

I skrivende stund har ikke noe norsk forlag sikret seg rettighetene til Marlon James’ roman, så langt vi har kunnet bringe på det rene. Den krevende oversetterjobben kan være en av grunnene til det.

A Brief History of Seven Killings er brutal, ærlig og fengslende. Den er lang og til tider tung, men en verdig vinner av en av verdens gjeveste litteraturpriser.

 

KRISTIN HARTVEDT

 

Hovedfoto: NTBScanpix / (Bryan Derballa/The New York Times)