40 000 rogalendinger får Kjartan Fløgstads Grand Manila i gave fra fylkeskommunen.
Nå skal hele Rogaland få lese om industri-Rogalands vekst og fall. Men Kjartan Fløgstads roman Grand Manila er ikke bare valgt til boken hele fylket skal lese samlet i prosjektet «Hele Rogaland leser», det trykkes også 40 000 eksemplarer som skal gis bort til lesere i fylket.
Det er markeringen av Fløgstads syttiårsdag 7. juni i år som er bakgrunnen for folkegaven, og det er en slags videreføring av prosjektet «Hele Rogaland leser», som har valgt nettopp Grand Manila til felles leseprosjekt i år.
«Hele Rogaland leser» begynte som «Hele byen leser» i Stavanger i 2008 og ble utvidet i 2010 til å gjelde hele fylket. Nå er det er et samarbeid mellom Rogaland fylkeskommune, LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. Prosjektet støttes dessuten økonomisk av Sparebankstiftelsen SR-bank, Sauda kommune og Sauda Fabrikkarbeiderforening.
– Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur, skriver Rogaland fylkeskommune på sin hjemmeside.
Regional og lokal tilknytning
Kjartan Fløgstad selv innleder påsken på hytta i fjellet overfor hjembyen Sauda, der romanen har sin hovedhandling. Og den blivende syttiåringen er naturligvis glad for at boken hans spres til enda flere lesere på denne måten.
– Eg er sjølvsagt gald for det, sier Fløgstad til BOK365. – Det er ei bok som fortel om Rogalands nære historie og som derfor angår mange menneske i fylket. Det er mange som kjenner seg att i ho.
– Hvorfor ble det akkurat den boken tror du?
– Boka har stor regional og lokal tilknytning, og samstundes er det ei bok som har gjort det bra ute i verda. Eg har lese frå den både i Latin-Amerika og i Frankrike, sier Følgstad, før ustabile værforold i fjellet tar telefonforbindelsen.
Lovra – Sauda
Grand Manila handler om fire familier i den fiktive industribyen Lovra i Ryfylke, en by som ligner ganske kraftig på Fløgstads hjemby Sauda. Vi følger disse familiene fra tiden etter 2. verdenskrig og frem til våre dager. Vi tas også med til India, USA, Finland og … Forus. Romanen har alle de fløgstadske ingredienser som industri, historie, klassekamp, ferromangan, brylkrem og kjærlighet, skildret med satire og humor. Og med ordspill og gjennomførte navn, som ofte gir asosiasjoner til ting som har med personene eller stedene å gjøre. Tittelen Grand Manila spiller for eksempel (sannsynligvis) på de to utestedene Grand hotell og Manila pub i Sauda, mens personene har navn som Jan Thu og Hadle Hidle. Som også kan og bør tolkes.
Kjartan Fløgstad mottok både Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris for boken da den kom i 2006. Han er også eneste rogalending som har fått Nordisk råds litteraturpris. Den fikk han allerede i 1978 for romanen Dalen Portland (1977).
Litteraturstipend
Rogaland fylkeskommunes litteraturstipend ble delt ut samtidig med offentliggjøringen av Grand Manila-projektet og tilfalt østerrikskfødte Peter Franziskus Strassegger, mens Rasmus Løland-stipendet for barnebokforfattere ble tildelt svenskfødte Anna Fiske. Begge stipendene er på 100 000 kroner, og ble delt ut av fylkesordfører Janne Johnsen under åpningen av det nye biblioteket i Sauda i går.
Utdelingen av Grand Manila starter i september, og samtidig blir det en forfatterturné i bibliotekene.