God morgen, Sandnes!

De ansatte ved Ark Sandnes vil helst ha med seg en orangutang bak kassen.

12 minutter fra Stavanger og 5 minutter fra Sandnes sentrum ligger et av Norges største kjøpesentre; Kvadrat. Senteret er ikke bare verdens eneste med eget korps, Kvadrat Musikkorps, men er også hjemmet til Ark Sandnes.

 

Bokhandelen flyttet inn i underetasjen av det 84.000 kvadratmeter store senteret i 2014, og har trivdes godt her siden den tid. Det eneste som kunne bidra til en enda triveligere hverdag, mener de ansatte ville vært å ha en orangutang bak kassa. Helst han fra Discworld-serien av Terry Pratchett. Så lenge de har nok bananer på lur, vil det nok gå greit, så lenge ingen kaller ham en apekatt.

 

Navn: Henrik Aareskjold, 31 år gammel.

Jobber hos: Jeg arbeider ved Ark bokhandel på Kvadrat kjøpesenter, hvor jeg har arbeidet i snart seks år.

 

Ark Sandnes

 

Er det en god morgen?

Det er alltid en god morgen når man er omringet av bøker.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Det var The Complete Fiction av H.P. Lovecraft, en ikonisk amerikansk forfatter innen skrekksjangeren. Jeg anbefalte den til kunden fordi den inneholder alle fortellingene som Lovecraft har skrevet, og siden Lovecraft nesten alltid holdt seg til noveller, er det like greit å ha dem samlet på en plass. Lovecraft er en tilegnet smak, med sitt dunkle livssyn og innviklede, gammeldagse språk. Men han er ikonisk av en grunn, for han var med på å definere den moderne skrekksjangeren. Fortellinger som Call of Cthulhu og The Outsider vil nok være en del av meg for resten av livet.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

A Natural History of Dragons av Marie Brennan. Disse spennende bøkene er friske pust innen fantasy-sjangeren, og skiller seg fra andre fantasy fordi de har et viktoriansk preg, med en sterk kvinnelig hovedperson som prøver å utmerke seg som naturhistoriker i et mannsdominert samfunn mens hun samtidig gjør det hun elsker, å studere drager.

The Golem and the Djinni av Helene Wecker. Denne fortellingen er noe av det vakreste jeg har lest på lenge, og blandingen av jødisk og arabisk mystikk sammen med immigrasjonstidens New York er en uventet og god blanding.

Rosens Navn av Umberto Eco. En klassiker som jeg har lest mange ganger, men som fremdeles er en stor favoritt, på grunn av middelalderomgivelsene, de interessante karakterene og det mystiske klosterbiblioteket.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Har dere frimerker?»

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Jeg tror personlig at alle bøker vi leser gjør et visst inntrykk på oss, noen mer enn andre. Det har også med hvor man befinner seg i livet. For øyeblikket er det Samlede Fiksjoner av den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges, og den boken tror jeg overgår alle jeg har lest til nå, siden jeg ikke lenger kan huske en tid før Borges. Forfatterskapet hans har en slik oppslukende effekt, og forfatteren selv, den blinde bibliotekaren fra Buenos Aires, er nærmest like fascinerende.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

«Hei, jeg skal ha en bok, men jeg vet ikke forfatteren, tittel, hvem som har gitt den ut, eller når den er gitt ut. Men jeg vet den er blå, eller kanskje grønn. Har dere den?»

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Bibliotekaren fra Discworld-bøkene, skrevet av Terry Pratchett. Som orangutang er han kanskje ikke så snakkesalig av seg – da vokabularet hans er begrenset til ulike varianter av «oook!» – men han har en utrolig kontroll på bøker og kan finne alt du spør etter. Så lenge vi har bananer nok tror jeg det skulle gå greit – forutsatt at ingen kaller ham en apekatt. Da er vedkommende på egenhånd.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Neil Gaiman, uten tvil, fordi han var en av de mange forfattere som inspirerte meg til selv å bli forfatter. Å ha ham på signering i butikken ville være nærmest uvirkelig.