– Gleder oss til en magisk festival

VANITY: Myriam Bjerkli sier de er åpne på at de har en spleise-variant med forfatterne i ett av forlagene.

Vigdis Hjorth, Jørn Lier Horst, Kjersti Skomsvoll og kulturministeren er blant «headlinerne» på Larvik og Stavern Litteraturfestival denne uka.

Torsdag denne uka braker det løs med den sjette utgaven av Larvik og Stavern Litteraturfestval, som skal holde det gående fire dager til ende:

PÅ HJEMMEBANE: JØrn Lier Horst.

– I år har vi flyttet til Herregården i Larvik, og vi gleder oss til en magisk festival i litteraturens tegn, satt i denne helt unike 1700-talls rammen. Aldri tidligere har så mange forfattere gjestet festivalen, forteller Myriam Bjerkli, som er styreleder for festivalen – i tillegg til å være både forlegger og forfatter. Bjerkli lover mange gode opplevelser i disse ærverdige omgivelsene: – Det blir program fra tre scener, og vi bestreber oss på å ha et tilbud for alle – uansett alder og litterær preferanse. Vi er også veldig stolte av å kunne skilte med en rekke debutanter og er trolig en av få litteraturfestivaler her til lands med hovedvekt av kvinner!

En hel kortstokk forfattere

Festivalen kan by på hele 34 arrangementer med 52 forfattere, fra våre aller mest kjente, til mer ukjente indieforfattere og mange derimellom.

KOMMER: Vigdis Hjorth (foto: Cappelen Damm)

– Det blir blant annet barnedag med gratis inngang for barnehager torsdag. Fredag er det litteraturvorspiel med poesi på biblioteket, poesivandring i Poesiparken, utdeling av Wildenveys poesipris til Kåre Conradi og krimkveld. I helgen er det rikelig med litterære sceneopptredener, lansering av Jørn Lier Horsts og Thomas Engers nye thriller Røykteppe, konsert med Levi Henriksen & The Babylon Badlands og slampoesi, samt poetisk gudstjeneste med Levi Henriksen som predikant søndag.

Foruten de foran nevnte kommer også – blant andre – kulturminister Trine Skei Grande, Brit Elisabeth Haagensli, Nils Nordberg, Vigdis Hjorth, Hanne Kristin Rohde, Lene Lauritsen Kjølner, Jan Mehlum, Emilie Gøril Hellen, Ruth Lillegraven, Ida Hegazi Høyer, Susanne Skogstad og Kjersti Skomsvoll.

Selv får Myriam Bjerkli svært travle dager. Ikke bare er hun en av arrangørene. Hun skal også bokbade ti forfattere – i tillegg til at hun skal bokbades selv.

Inkluderende og bred

KOMMER: Levi Henriksen (Foto: Rolf M. Aagaard)

– Festivalen skal være inkluderende og bred, sier Bjerkli. – Her er poesi og krim, dikt og noveller, historiske romaner og feelgood. Vi har både invitert noen av landets mest kjente forfattere og noen av de «smaleste», samt indieforfattere som har valgt å gi ut bøkene sine selv. Vi har invitert inn flere av Larviks andre litterære miljøer, som biblioteket, Poesiparken og de som deler ut den årlige Wildenvey-prisen. Det blir torgsalg av en rekke forfattere inne i Borggården, og til og med kirken er på banen, med poetisk gudstjeneste.

– Hva er hovedambisjonen med festivalen og hvor mange folk venter dere?

– Å tilby publikum et underholdende, litterær og interessant helg. Vi ønsker å favne vidt, slik at alle finner noe de liker. Og hvis vi også greier å overraske, slik at noen kanskje finner seg en ny favorittforfatter de ellers ikke hadde oppdaget, så er ingenting bedre enn det.

Ny publikumsrekord?

Selv mener Myriam Bjerkli at det må være lov å håpe på solid publikumstilstrømning denne uka:

– Vi er veldig spente. Det er jo første gang vi arrangerer festivalen i Larvik, og byen vår er jo en flott sommerby, så her er det mye å velge i på denne tiden av året. Men siden vi på grunn av plassmangel flyttet ut av lokalene i Stavern, der vi var de første fem årene, håper vi selvfølgelig på publikumsrekord.

 

Hovedbilde: GLEDER SEG: Myriam H. Bjerkli.