– Gledelig og overraskende

BOK365s lesere har talt. Boken "Reformasjonen" av Frank Aarebrot og Kjetil Evjen er fjorårets beste bok.  Det både overrasker og gleder Aarebrots sønn og farens medforfatter.

– Ja, det er overraskende, sier Kjetil Evjen, som til daglig jobber på institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, der også Frank Aarebrot hadde sitt virke. – Det er kjekt å se at SamPol-studenter fremdeles klarer å mobilisere, smiler han, etter at BOK365s lesere kåret Evjen og Aarebrots Reformasjonen til sin 2017-favoritt, med god margin til neste på listen.

Les også: Meg, deg. Paven, Nyerere

Rakk å se den nesten ferdig

Frank Aarebrot døde to dager før valget i september, men rakk å se boken nesten helt ferdig.

– Ja, han fikk med seg forslaget til omslagsdesign, så det var nære på, sier Evjen. – Og jeg tror han hadde vært fornøyd med det endelige resultatet. Det skulle jo opprinnelig være et foredrag dette her, og det er interessant at den muntlige komponenten har fått så stor plass i manuset. Men vi har fått god hjelp, og også lært å tenke at det måtte funke for vanlige lesere også, og ikke bare for sosiologer og samfunnsforskere.

Glade vinnere: Erik Aarebrot (t.v.) og Kjetil Evjen

God margin

Historieboken om reformasjonen og de fem hundre årene etterpå er til nå trykt i fire opplag med til sammen 15 000 eksemplarer. Det er veldig mye for en slik bok. Er det noe spesielt de har gjort?

– Tja … Fortellerkunsten er i alle fall veldig tilstede i denne boken. Uten at det går ut over presissjonen.  Du kan nesten føle den nysgjerrige lekenheten … når det dukker opp en liten gullklump så trekkes leseren med videre inn i digresjonen, for å si det slik, sier Kjetil Evjen.

Les også: Aarebrots siste

Boken Reformasjonen fikk altså godt over 3000 stemmer, og vant BOK365s avstemning med god margin.

Frank Aarebrot døde i september. Foto: Vigmostad & Bjørke

– Veldig hyggelig

– Hvordan har det vært å representere sin avdøde far i denne settingen, ved og signere og fortelle om boken, overta den så å si?

– Som i de fleste andre settinger der jeg representerer min far er det veldig hyggelig, sier Erik Aarebrot. – Det er selvfølgelig trist at han ikke ble helt ferdig med prosjektet. Men dette er en fin anerkjennelse for den jobben han har gjort. I bånn her ligger det en gøy og god bok, og det er lett å være stolt i dag.