Glassnøkkelen til Stina Jackson

Stina Jacksons "Sølvveien" tildeles Glassnøkkelen for 2019. Dermed havner prisen hos svenskene for tredje året på rad.

Glassnøkkelen ble i år utdelt for 28. gang, og juryen har nok en gang lest de beste krimbøkene de skandinaviske landene har å by på. I år var det Stina Jacksons Sølvveien som ble kåret til Skandinavias beste kriminalroman, og blir tildelt Glassnøkkelen. Dermed havner prisen hos Sverige for tredje året på rad, da Camilla Grebe vant i 2018 og Malin Persson Giolito i 2017.

Sølvveien er Stina Jacksons debutroman, og tok Sverige med storm da den ble utgitt i mai i fjor. I hjemlandet ble boken samme år kåret til årets beste krim av Svenska Deckarakademin, og har hittil solgt i nærmere 300.000 eksemplarer. Boken utkommer på norsk 16. august på Gyldendal.

De øvrige nominerte i år var Jesper Stein: Solo (Danmark), Timo Saarto: Kuoleman kuukausi (Dödsmånaden, Finland), Lilja Sigurðardóttir: Búrið (Buret, Island), Unni Lindell: Dronen (Norge).

Sverige med fleste prismottakere

Den første mottakeren av Glassnøkkelen var Henning Mankell, som mottok prisen for Morder uten ansikt i 1992. Sammenlagt har Sverige vunnet prisen 11 ganger, Norge og Danmark 7 ganger hver, Island 2 og Finland 1.

Stina Jackson (f. 1983) er oppvokst i Skellefteå, men bor idag i Denver, USA.