Gjensyn med Storm og Albrikt

 – Jeg savnet å skrive om Storm og Albrikt. Det var en stund siden sist, sier ukens barnebokprofil Thomas Framnes. Denne høsten tar han Storm og Albrikt ut på nye eventyr.

Thomas Framnes er utdannet tekstforfatter fra Westerdals, og i 2005 debuterte han som forfatter med novellesamlingen Kvinnen som ikke likte sjokolade. Han har også utgitt flere barnebøker, blant annet bøkene om Storm og Albrikt i Leseløve-serien til Cappelen Damm. Denne høsten er han klart med en ny fortelling om de to vennene – og denne gangen skal de spille fotball.

 

Forfatter: Thomas Framnes

Aktuell med: Storm og Albrikt må spille fotball (Cappelen Damm)

 

 

 – Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

 – Først og fremst fordi jeg savnet å skrive om Storm og Albrikt. Det var en stund siden sist. Og da jeg lette etter tema, slo det meg at de to neppe er de beste på lagspill og samarbeid. I mangel av andre fritidsaktiviteter i skogen der de bor, bestemmer Storms mamma at de skal begynne på fotball for å lære seg lagånd. Jeg hadde lyst til å utforske hvordan de to fikser å spille på lag med noen de ikke tåler trynet på, og hvordan fotball ser ut når Storm og Albrikt driver med det. Og da begynte ballen å rulle, bokstavelig talt.

 – Tre barnebokfavoritter:

 – Gummitarzan av Ole Lund Kirkegaard, Kurt blir grusom, av Erlend Loe. Har også sans for eventyrene om reven og den retthalede grisungen, av Bjørn Rørvik. Gro Dahle liker jeg også. Ah, vrient! Det er så mange bra bøker der ute.

 – Sjekk ut:

 – Sageren – Halvdan sag & trylleri (Ersland & Aurtande)

 – Hvordan jobber du?

 – Jeg liker å tenke ut en retning først, et skranglete skjelett av et plott jeg kan følge. Deretter tar jeg for meg scenene som skal være med, men ikke nødvendigvis i kronologisk rekkefølge. Jeg setter karakterene inn i scenen og ser hva som skjer. Ofte blir utfallet annerledes enn jeg hadde tenkt, men det er helt ok.

 – Favorittillustrasjon

 – Jeg tegner ikke selv, og har ingen tegning på desidert førsteplass. Men tegningene til Per Dybvig er alltid innertier, synes jeg. Jeg er privilegert som har ham på laget. Et eksempel fra den nye boka er Pers tegning av Storms mamma ved fotballbanen. Engasjerte fotballforeldre kjenner seg kanskje igjen 🙂

 – Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn – og hvorfor?

 – Det er så mange bøker som har gjort inntrykk. Om jeg skal trekke fram én kan jeg nevne det suser i sivet, av Kenneth Grahame. Den vokste i barnesinnet mitt, og jeg tror den forsøkte å si meg noe, noe alvorlig jeg ikke helt klarte å sette fingeren på. Kanskje nettopp derfor ble den magisk for meg.

 – Hvilken barnebokskikkelse ville du helst møtt?

 – Jeg tror jeg ville tatt en øl med kona til truckfører Kurt. Ikke for å erte Kurt, eller jo, litt kanskje, men mest for å snakke med en som er forståelsesfull og tålmodig nok til å være gift med truckfører Kurt.

 – Og hvem ville du helst ha vært?

 – Nesten kul umulig å svare på. Den fantastiske Mikkel Rev, kanskje? Lun og tilbakelent, men ordner opp når det trengs.

 – Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

 – Jeg synes en god barnebok bør ta barnas fantasi og innlevelsesevne på alvor. Den må ta barna med på en fantastisk reise, men likevel evne å lodde innholdet til virkeligheten, få barna til kjenne på at dette angår dem i en eller annen grad.

 – På eventyr med Potter, eller over de syv hav med Pippi?

 – Jeg blir ganske fort sjøsyk, så en reise på de syv hav blir i overkant mye. Pippi er ålreit hun, men jeg tror at så lang tid sammen med henne, med sjøsyke, på et sted jeg ikke kan rømme fra, blir veldig masete. Å dra på Harrytur med Potter er neppe bra for helsa, men jeg tror det må bli det.