Gir flyktningetragedien et ansikt

Giuseppe Catozzellas «Ikke si at du er redd» er ikke blitt mindre aktuell etter de siste ukenes hendelser i Middelhavet: –Det er umulig å ikke la seg berøre, sier Karen Jensen i Pax.

Forfatteren tror på bøkenes kraft. Også hans norske forlag lever i håpet.

 

Giuseppe Catozzellas historie om den unge OL-løperen og båtflyktningen Samia Yusuf Omar, skrevet i romans form, har gjort inntrykk på lesere verden over.

 

Må gjøre noe

–Det som skjer med boken overgår alle mine forventninger, og jeg håper at den kan bidra til forandringer. Jeg tror på bøkenes kraft, og at bøker kan endre verden. Alle forandringer i verden har skjedd gjennom litteraturen, sier Catozzella.

 

Catta

 

Boken, som kom på norsk i februar, har skapt engasjement på flere plan. Konserter og teaterstykker er blitt oppført i Samias navn, og FN har innstiftet et årlig løp gjennom Mogadishu.

 

Holocaust utenfor kysten

–Det synes jeg er det mest fantastiske som har skjedd.  Tenk deg, hundrevis av mennesker som løper i frihetens navn og navnet til en pike i et land rammet av krig, sier Catozzella.

I Italia har romanen skapt debatt om båtflyktninger, og Giuseppe Catozzella har blitt invitert til å snakke for det italienske parlamentet. – Det foregår et holocaust utenfor kysten vår hver neste dag, men i Italia diskuterer man fortsatt dette på et veldig overfladisk plan. Man er nødt til å gå mye dypere inn i fenomenet. Jeg frykter at man i fremtiden vil spørre: Hvorfor gjorde vi ikke mer? Hvorfor løftet vi ikke en finger for å hjelpe?

 

– En viktig fortelling

– Vi har hatt litt etterspørsel i etterkant av de siste tragediene, men vi har ikke akkurat fått noen hyllevelter. Derimot får vi veldig gode tilbakemeldinger fra dem som faktisk har lest boken, kan markeds- og informasjonssjef Karen S. Jensen i Catozzellas norske forlag Pax berette.

– Det er jo alltid vanskelig å sitte her i trygge Norge og egentlig ta inn over seg realitetene når det blir så store antall døde. Det er klart at alle disse skjebnene er vidt forskjellige, men vi har tro på at det er viktig å gi disse tragediene et ansikt – at det kan hjelpe til med å øke engasjementet, innsikten og hjelpeviljen, sier Jensen.

 

Måtte skrive historien

–Jeg visste at jeg måtte skrive denne historien, forteller Giuseppe Catozzella til BOK365.

Det er litt over fem år siden han hørte Samias navn for første gang. Siden da har han drevet research og skrevet på den prisbelønte boken som så langt er under utgivelse i 21 land. En filmversjon er også under planlegging.

–Jeg liker historier som er ekstraordinære, som allerede skinner og som inneholder symboler om noe universelt, forklarer han.

 

Bidrar til forandring?

Også Karen S. Jensen har tro på at verdien av å gi de store tragediene et ansikt:

– Gjennom boken får vi et nyansert og godt bilde av både de forholdene i Mogadishu som Samia flykter fra, og ikke minst den uendelig lange og smertefulle reisen fram til Libyas kyst. Du forstår faktisk hvordan noen kan velge å sette seg i en skrøpelig farkost sammen med så alt for mange andre. Det er jo nettopp det at de ikke har noe reelt valg. Og ikke minst er det umulig ikke å la seg berøre av den sterke historien om den unge jenta med jernviljen, som setter seg et skyhøyt mål som skal vise seg å være så umulig å nå.

 Giuseppe Catozzella håper selv at boka vil bidra til forandringer. Blir han bønnhørt, tror du?

– Det er vanskelig å si. Men det er alltid bedre å komme med et bidrag enn å la være å gjøre noe. For hver person som leser boka, tror jeg han oppnår at ett menneske til bryr seg. Blir det mange nok, så er det klart det har en effekt.