DAGENS SOMMERGJEST: Rause Susanne Kaluza trosser klimatrusselen og går ikke av veien for 80 graders varme, selv på en dårlig sommerdag.
Susanne Kaluza (37) er ny leder på Litteraturhuset i Oslo. Det blir også hennes hovedferiemål i år. Til høsten håper hun mange tar veien dit for å oppleve «et utrolig sterkt» høstprogram.
– Hvor tilbringer du ferien?
– Aller mest på Litteraturhuset. Rekker en liten ferietur til Kroatia, ellers tenker jeg å jobbe i juli. Det er en fin tid å få unna litt større løft, siden Norge stort sett er på fraværsassistent og det er lite avbrytelser. Også har byen vår så mye fint å by på, fra bading på Sørenga, båttur over til Hovedøya eller om været er ruskete: 80 graders varme på badstubåten KOK.
– Hva må en god sommerferie inneholde?
– Bading, bøker og barna mine.
– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Edouard Louis’ Hvem drepte faren min er tankevekkende og hard om klasse, fattigdom og hvordan politikernes prioriteringer får konsekvenser for de menneskene som alt har minst.
Ellers blir bunken tjukk ved siden av solsenga i år. Øverst akkurat nå ligger Kristine Hovdas memoarbok Jeg lever ikke lenger selv som jeg gleder meg til å begynne på.
– Bøker på papir, på brett eller på øret?
– Jeg kjøpte meg Kindle for snart 10 år siden og har aldri sett meg tilbake. Takket være den går jeg aldri går tom for bøker å lese om jeg er ute på reise. Men jeg leser gjerne på papir også, så det blir en god blanding. På øret hører jeg mest på podcaster.
– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Jeg liker nesten all slags mat, så det perfekte sommermåltid handler mindre om hvorvidt det står thai curry eller sodd på bordet og mer om hvem jeg deler det med. Når det er sagt har vi sjukt god villfisk og østers på Kafe Oslo om dagen.
– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Ruth Bader Ginsburg. 86 år og still going strong. Hun kunne for så vidt fått både en festmiddag og en av nyrene mine om hun trengte det.
– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?
– Oversetterne. De får altfor dårlig betalt for den fantastiske jobben de gjør med å bringe norsk litteratur ut i verden, og verden hjem til oss.
– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?
– Jeg har mer troa på å fremsnakke det som funker, så velger å dele ut en blomsterbukett til. Den skal gå til Bislett Bok, en av de få selvstendige bokhandlerne som holder stand, og en institusjon i nabolaget mitt.
– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Først ville jeg fått med meg familieministeren til å gå i Pride-toget.
Deretter ville jeg sett på hvordan vi kunne gjøre kultur- og fritidstilbud mer tilgjengelig også for barn fra familier som ikke har like mye å rutte med, og intensivert arbeidet for å spre leseglede til barn og unge. Det å sørge for nye generasjoner lesende, tenkende mennesker er en grunnstein for demokratiet vårt.
– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?
– Albertine, fra Christian Kroghs roman av samme navn. Det var en bok som irettesatte datidens moralpoliti og ga folk en viktig forståelse av sammenhengen mellom fattigdom og prostitusjon. Hvordan individers tilsynelatende frie valg påvirkes av hvordan vi rigger samfunnet vårt er et minst like viktig tema i dag.
– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?
– Jeg er forhåpentligvis ennå ikke halvveis i livet, så det satser jeg på er altfor tidlig å si noe om.
– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– “Hvorfor burde folk besøke Litteraturhuset i høst?”
«Takk som spør! De burde ta turen innom huset fordi vi kan by på et utrolig sterkt høstprogram i år. Vi åpner med å sette fokus på privilegier. Hvorfor er det så vanskelig å snakke om egne privilegier og rasisme? For å undersøke dette har vi hentet noen av de fremste litterære stemmene innen tematikken til Norge. Claudia Rankine bruker poesi og skuespill, Roxane Gay essay og Igoni Barrett romanen for å undersøke spørsmålet fra hvert sitt ståsted. Samtidig gir vi barna et møte med Rosa Parks kamp for likeverd, mens de som liker tegneserier kan se frem til å høre Josef Yohannes, Marian Hussein og Warsan Ismail diskutere suksessen til Wakanda-universet og svarte superhelter. Bare å glede seg med andre ord!»