Gilde tall fra Goliat

Goliat forlag i nye lokaler: Mark Jørgensen og Tiger Garté

Regnskapet for 2018 viser stort løft for Goliat forlag. Ikke bare mer enn fordoblet omsetningen seg, driftsoverskuddet ble også pent.

I sitt fjerde driftsår viser endelig Forlaget Goliat riktig gode regnskapstall. Omsetningen mer enn doblet seg til 11,6 millioner, mens driftsoverskuddet gikk fra minus til et overskudd på solide 1,8 millioner kroner.

Goliat, med eier Mark Jørgensen og forlegger Tiger Garté i spissen, har valgt å sentrere utgivelsene til kriminalromaner. Av denne årsak markedsfører Goliat seg nå som «Krimforlaget Goliat»:

– Vi er et ungt forlag med edruelige forventninger, og fokus på å holde faste kostnader nede. Vi bruker mye tid på å søke etter god krim, og opplever at vi har truffet godt med valgene vi har gjort så langt. Det skal vi fortsette med. Vi føler vi er klar for en bokbransje med utfordringer. Likevel forventer vi ikke en tilsvarende vekst for inneværende år, men vi har noen spennende bøker og forfattere på gang som gir håp om et nytt godt år, forteller Mark Jørgensen.

Ute av Brugata

Goliat ble tidligere regnet som en del av Bokkompaniet-sfæren med kontorer i Brugata i Oslo. Nytt i sommer er at forlaget har valgt å forlate Brugata-familien og flytte inn i flunkende nye lokaler i Calmeyers gate, ikke langt fra Sentrum Scene. Her har forlaget tenkt å slå seg til ro:

– Vi står støtt på egne bein og ønsker å fortsette med det, sier Mark Jørgensen. – Det går den riktige veien, og det beste av alt er at vi kan konsentrere oss om det vi er best på og synes er viktigst: Å utgi spennende bøker som vi tror flest mulig vil ha stor glede av å lese!

Suksess med Peter May

Goliat utgir både oversatt og norsk krim, men hovedvekten av omsetningen ligger på oversatt. Fjorårets store opplagsløft var skotske Peter May. Også i høst håper forlaget på fortsatt suksess med skotten. Mays siste frittstående roman Drapet på Entry Island har høstet særdeles gode anmeldelser på de britiske øyer.

Tiger Garté har videre gode forhåpninger til William Shaw:

– Denne høsten gir vi ut William Shaws tredje bok om Alexandra Cupidi i Kent-politiet, «Dødeland». Dette er en serie som har fått strålende anmeldelser i Adresseavisen og har solgt svært godt i kampanjer i 2019.

Eirik Wekre til Goliat

Spenningsforfatteren Eirik Wekre gav tidligere ut på Gyldendal, men har nå meldt overgang til Goliat. Hele Wekres backliste relanseres med dette, i tillegg til at forlaget i høst utgir forfatterens nye krimroman Alias, hvor hovedpersonen Hege Tønnesen jakter sannheten om hva som skjedde ved dødsfallet til sin tidligere sjef i Politiets overvåkingstjeneste.

Når det gjelder norske forfattere har forlaget hittil hatt en forholdsvis rolig tilnærming:

– Vi utlyste en krimkonkurranse før jul, og fikk inn rundt 100 bidrag. Men etter å ha konferert med dommerne i konkurransen, Ingvar Ambjørnsen og Pål Gerhard Olsen, valgte vi å ikke kåre en vinner, forteller Tiger Garté.

– Ingen av manusene forsvarte umiddelbart å bli sendt til anmelderne som årets krimkonkurransevinner. Men vi samarbeider nå med to av forfatterne, og har tro på at begge skal få løftet sine manus til å bli to gode og originale norske krimromaner. Vi holder også på å bygge opp et krimbok-univers på sosiale medier som har fått navnet Bra krimbøker, hvor alle som vil kan lese anbefalinger og tipse andre om krimbøker. Der renner det nærmest inn med nye følgere om dagen, så det er ingen tvil om at kriminteressen fortsatt er stor blant norske lesere.

Tilbud av nye muligheter

Med et forlag som vokser og skaper bestselgere, kommer også tilbud og nye muligheter inn, noe Goliat har fått erfare:

– Vi har fått muligheten til å ta over forfatterskapet til den svenske krimkongen Mons Kallentoft i Norge, og skal til våren utgi første bok i hans nye serie om privatdetektiv Tim Blanck, som har flyttet til Palma på Mallorca for å finne sin datter som forsvant sporløst for tre år siden. Dette er en ytterst spennende bok og en hovedperson det er umulig å forholde seg nøytralt til, avslutter en entusiastisk Tiger Garté.