– Hvis noen spør hvordan det er mulig å ha skrevet så mange bøker, pleier jeg å si at det er fordi jeg er så gammel, sier Frid Ingulstad.
Frid Ingulstad er en av Norges mest leste forfattere. Nå er hun i gang med sin 222. bok. Ingulstad er ferskeste gjest i Cappelen Damms BokPod-studio – hvor en rekke av våre mest kjente forfattere gir et innblikk i sitt levde forfatterliv, hvordan de tenker og jobber.
I Frid Ingulstad forfatterskap finner vi barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som Ingebjørg Olavsdatter, Ildkorset og Kongsdøtrene. Sønnavind er ved siden av Morgan Kane-serien tidenes mest solgte serieroman her til lands, og i motsetning til i Kane-bøkene er Sønnavind-bøkene én sammenhengende fortelling. Totaltopplaget på Sønnavind-serien, som nå er kommet til bok nr 82, er nå på over seks millioner.
– Skrur på en bryter
Hun holder selv god telling på sitt omfattende forfatterskap:
– Jeg har en bok hvor jeg noterer alle mine bøker. Nå holder jeg på med nr 222. Og hvis noen spør hvordan det er mulig å ha skrevet så mange bøker, pleier jeg å si at det er fordi jeg er så gammel, forteller Ingulstad, og legger til: – Handlingen i bøkene mine kverner ikke i hodet mitt hele døgnet. Jeg aner ikke hva som skal skje neste dag når jeg setter meg til maskinen. Jeg skrur på en bryter og går inn i Hønse-Lovisas hus på Sagene når jeg skal skrive – og så kommer handlingen av seg selv.
Historie som engasjerer
Hun er opptatt av å vekke lesernes appetitt for historien:
– Det er viktig å formidle Norges historie på en måte som engasjerer og får folk interessert. Hemmeligheten bak historieformidling er å levendegjøre enkeltpersoner, å sette seg inn i hvordan det ene mennesket hadde det, tenkte og følte. Det viktigste med Sønnavind-serien er gjenkjennelsen. Folk kommer fram til meg og sier: «Det du skriver har jeg opplevd.» Sønnavind-tittelen kom dalende ned i hodet på meg. Satt om sommeren ute i sola og kjente varmen som kom sørfra. Da kom den – Sønnavind, som et symbol på at vi går mot bedre tider, forteller Frid Ingulstad,
Terapi i tung tid
– Da datteren min var syk – hun hadde kreft i halvannet år før hun døde – var skrivingen en terapi for meg. Jeg satt ved sengen hennes. Hun sov og jeg skrev ut frykten og fortvilelsen. Jeg klarte å kutte ut frykten for hvordan det skulle gå. Slik mine lesere kanskje rømmer seg bort i mine bøker når de har problemer, slik rømte jeg fra sorgen ved å skrive. Å være i et annet menneske en stund, tror jeg ikke menneskene har vondt av, sier Ingulstad.
Frid Ingulstad har ikke planer om å gi seg med det aller første:
– Jeg skriver så lenge jeg klarer. Jeg har lesere som ber meg om aldri å slutte skrive om Elise.
(Foto: Ingulstad.no)