– Snart har vi ingen julehandel

Svensk rabalder-boksalg: Akademibokhandeln får kritikk for å «trashe» bokprisene på bestselgerne under svenskenes Mammut. Jojo Moyes' nyeste roman ble solgt til 49 kroner.

Årets «Bokrea», svenskenes variant av vårt Mammut-salg, har vekket sterke følelser i svensk bokbransje. Det er særlig  Akademibokhandeln-kjeden som får pepper, for å selge de aller største bestselgerne ned mot 79 kroner.

Akademibokhandeln har under salget satset hardt på de største «dragerne» og forhandlet seg til enerett på enkelte titler, melder bransjenettstedet Svensk Bokhandel (SvB). Ser man på bestselgerlisten for desember, samsvarer denne i stor grad med bestselgerne på årets «Bokrea». Høstens storselgere «fallbys» til 79 kroner.

 

Et «chickenrace»

– Akademibokhandeln har kjørt et «chickenrace» mot dagligvarehandelen. Det er ikke fruktbart for noen, sier Anders Billing, administrerende direktør for bokhandlerkjeden Ugglan.

Det er Katarina Jeansson, styreleder i JB-gruppen, enig i:

– Hvorfor skal man kjøpe en ny bok for 250 kroner før jul når man kan få den for 79 kroner i februar. Jeg tror at vi kommer til å måtte betale for dette. Snart har vi ingen julehandel igjen, sier Jeansson til SvB.

 

Vil betale for gavebok

Akademibokhandeln mener kritikerne bommer. Innkjøpssjef Harold Op het Veld sier at kjeden har kjørt et lignende konsept gjennom seks år og hevder at de ikke har sett noen negativ effekt på julesalget:

– Kundene er villige til å betale den høyere prisen for en gavebok før jul, sier Harold Op het Veld til SvB.

I følge ham utgjør de store «dragerne» kun fem prosent av boksalgets totale omsetning – selv om disse selges i store volum.

 

 

Akademibokhandeln

I SKUDDLINJEN: Akademibokhandeln.

 

 

Enerett på Moyes

Mange bokhandlere har også reagert på at Akademibokhandeln har forhandlet seg til enerett på noen av de heteste titlene. Kjeden har blant annet kjøpt Jojo Moyes høsttittel Arvet efter dig fra Printz Publishing og priset denne aggressivt til 49 kroner på den første dagen av boksalget. Det var et nivå de øvrige bokhandlene ikke hadde en mulighet til å konkurrere med.

Den svenske bokhandlerforeningens leder Mats Ahlström mener Akademibokhandelns krav om enerett avspeiler hvordan bokmarkedet ser ut i dag:

– Konkurrensverket (det svenske konkurransetilsynet, red. anm.) har jo godkjent sammenslåingen av Akademibokhandeln og Bokia og da kan man tenke seg at man får en slik effekt.

 

– Følger praksis

Printz-sjef Pia Printz sier Akademibokhandeln fikk eksklusivitet fordi de gjorde en veldig stor bestilling:

– Men 49 kroner avspeiler ikke prisen de fikk av oss. Prinsipielt går dette imot vår overbevisning: Vi synes egentlig ikke at vi skal selge nye bøker så billig, men følger praksis i bransjen akkurat nå, sier hun til SvB.

Harald Op het Veld medgir at Akademibokhandeln har et konkurransefortrinn gjennom sin størrelse – men sier at også de er opptatt av å verne om bokens verdi:

– Vi fikk et volum vi kunne leke med. Men vi skal være varsomme med denne type tilbud. Vi skal ikke ha ti dragere til 49 kroner.