Frode Molven gir seg i V&B

Frode Molven

Sjefsredaktør for sakprosa i Vigmostad&Bjørke, Frode Molven kaster kortene.

Frode Molven (f. 1971) har tidligere vært sjefredaktør i Spartacus forlag, men har de ti siste årene vært sjefsredaktør for generell sakprosa i Vigmostad&Bjørke. Nå er det imidlertid slutt.

– Det har vært ti fine år med suverene kolleger på Vigmostad&Bjørke, sier Molven. I det hele tatt er folkene i den norske bokbransjen svært trivelige og dyktige. Men dessverre er det en bransje i nedgang. Folk bruker tid og penger på mye annet. Bransjen skrumper inn.

– Har du gjort deg helt ferdig med alle utgivelser?

– Vi får se. Jeg er interessert i så mye, og skal først skrive en bok selv (så jeg har ikke gitt bransjen helt opp!). Jeg kom over en historie som var så oppsiktsvekkende at jeg ikke kunne dy meg for å skrive den selv.

– Vil du si noe om de fire siste titlene dine på V&B?

– Ja, selvsagt. Til høsten kommer Dag Steinfelds bok «Mannen som gikk fri. Politiinspektør Knut Rød og deportasjonen av de norske jødene». Steinfeld og jeg hadde et utmerket samarbeid om hans forrige bok, Fedre og sønner. En familiehistorie fra tsarens Russland til den kalde krigen. Boken om politiinspektøren som sendte mange av Steinfeldfamilien til Auschwitz var en naturlig fortsettelse.

– Hvilke er de tre andre utgivelsene?

«Fyrsten» av Emil André Erstad er en ærlig og dramatisk bok fra innsiden av regjeringen og partiledelsen til Jonas Gahr Støre. Samarbeidet om den og måten han skriver på har minnet meg om samarbeidet med Frank Rossavik for mange år siden, da han skrev Stikk i strid, om Einar Førde. Denne kommer i mai.

– Ingeborg Solbrekkens «Landsvik og profitt. Finansnæringens ran av nordmenn under krigen» er allerede ute til meget gode kritikker?

– Ja, Ingeborg er en makeløs og uredd gravende forfatter som bringer helt nye perspektiver på krigshistorien vår. Den tredje er «Diplomati i en verden som brenner» av tidligere ambassadør, Kåre Reidar Aas. Boken forteller fra innsiden av det diplomatiske spillet. Videre om hvordan Norge manøvrerte for å sikre sine interesser da Donald Trump var president første gang, erfaringer som nå er mer relevant enn noen gang.

– Mye spennende lesestoff å gi seg i kast med.

– Det garanterer jeg.

Barbert sakprosa-redaksjon

 

Forlagssjef Elizabeth Sellevold i Vigmostad&Bjørke beklager nedbemanninger i forlaget:

Elizabeth Sellevold (Foto: BOK365)

– På grunn av svak lønnsomhet, endringer i markedet og redusert salg i bokhandel på en del av dokumentarbøkene, har vi måttet gå til det skritt til å nedbemanne to årsverk.

– Men vi vil fortsette å utgi faktabøker og noen få titler innen dokumentarfeltet, legger hun til.

– Å miste gode og dyktige kolleger er trist, men dessverre har det vært nødvendig å gjøre endringer for å opprettholde lønnsomheten.