Fritt Ord utlyser midler til folkebiblioteker i hele Norge

Journalist Odd Karsten Tveit besøker Hadeland Litteraturforum på Gran bibliotek for å snakke om sin bok «Palestina. Israels ran, vårt svik» og konflikten i Midtøsten, 9. januar 2024. Foto: Stine Andrea Heggen, Gran bibliotek

Fritt Ord lyser ut tilskudd til formidling av historie med utgangspunkt i norsk skjønnlitteratur, sakprosa og tegneserier. Søkere kan være folkebibliotek og enkeltpersoner og organisasjoner som har avtale med biblioteker, over hele Norge.

Hvert år siden 2008 har Fritt Ord utlyst midler til formidling av litteratur på bibliotekene. Formålet med  utlysningene er å styrke bibliotekene som formidlingsarena.

Fritt Ord ønsker med utlysningen å stimulere til formidling av litteratur og styrke folkebibliotekene som formidlingsarena.

Rekordhøyt støttebeløp i 2023

I 2023 søkte 76 bibliotek og 40 bibliotek fikk støtte til å arrangere debatter. Kunstig intelligens var det temaet som aller mest gikk igjen i søknadsbunken i 2023, forteller ansvarlig for utlysningen, senior rådgiver Oskar Kvasnes.

Støtten fra Fritt Ord 2023 var på til sammen 2 395 000 kroner. Det var det nest høyeste beløpet siden Fritt Ord begynte med bibliotekutlysninger i 2008.

Blant mange folkebibliotek som fikk støtte, var Indre Østfold bibliotek, Arendal bibliotek og Jevnaker folkebibliotek. Dette kan du lese om i Computerworld  og Bok og Bibliotek eller se i Fritt Ords liste over hvilke bibliotek  som fikk støtte i 2023

Tema: Historie

Årets tema er historie, og Fritt ord opplyser at det kan eksempelvis søkes midler til foredrag, seminarer, debatter og samtaler på biblioteket.

«Hvilke nyere norske historieutgivelser utfordrer gamle narrativer? Hvilke historiske utgivelser vil interessere et lokalt publikum? Hvilke grupper og tema har vært utelatt eller marginalisert i norsk historieskriving? Hvilke historiske tema engasjerer og opptar dagens ungdom? Hvordan har historie blitt brukt og misbrukt politisk og ideologisk?», skriver foreningen i en pressemelding.

Søknadsfrist er 20. juni. Les mer her!