Fra opera til barnebok

Janne-Camilla Lyster (Foto: Tale Hendnes)

BARNEBOKPROFIL: Janne-Camilla Lyster skrev en barneopera om spørsmålene som kommer ved leggetid. Svarene fra barnepublikummet inspirerte til bok.

 

Janne-Camilla Lyster (f. 1981) er danser og koreograf, utdannet ved Balletthøgskolen. Hun har tidligere utgitt åtte diktsamlinger og to romaner. Denne våren debuterer hun som barnebokforfatter, med billedboken Karin og mørket (Gyldendal. Illustrert av Annette Saugestad Helland).

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Jeg hadde blitt invitert til å skrive en libretto for en barneopera som het «Bakom stjernene». Jeg tenkte at teksten skulle fokusere på alle de kloke spørsmålene som typisk stilles ved leggetid. Da jeg så forestillingen, med rommet fullt av barn som svarte fantastiske ting på spørsmålene som ble stilt på scenen, tenkte jeg: Kanskje dette kan bli en bok?

Tre barnebok-favoritter:

Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl, Heng i, Albert Åberg av Gunilla Bergström og Hannu, Hannu av Geir Gulliksen (som jeg er gift med, og den boka medvirket til det!)

Sjekk ut:

Hvordan temme en fetter av Annette Saugestad Helland

Hvordan jobber du?

– Fort og grusomt! Og så pusser jeg masse etterpå. Trekker fra og legger til. Men aller først prøver jeg å skrive så fort at jeg ikke rekker å gå meg vill i alle mulighetene. Jeg finner en retning, og så setter jeg utfor! Jeg kan jobbe stort sett hvor som helst. Denne boka begynte på en lapp, med blyant: Nå er det leggetid, sier Karin, men Hesten sier – Vent! Så var det i gang.

Din egen favorittillustrasjon?

– Da jeg så tegningen av Hesten som kikker inn fra høyre på siden der Karin står på ett bein i senga, skjønte jeg at dette egentlig var et portrett av meg. Meg selv som hest. Det var en dyp følelse av gjenkjennelse, og jeg forsto noe om meg selv som jeg ikke hadde skjønt før.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Ifølge foreldrene mine, var det boka Karamellrosa av Adela Turin som ble med hjem fra biblioteket flest ganger. Jeg husker ikke handlingen, men illustrasjonene gjorde dypt inntrykk. Slik er det med flere bøker jeg ikke husker tittel på eller handling fra: det var tegningene som trakk meg mot siden, jeg studerte dem og lengtet tilbake til dem.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Willy Wonka.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Willy Wonka.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Varme. Og humor. Og eksistensielt alvor.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Det måtte bli Pippi. Hun er en fritenker, og strømpene viser en god sans for estetikk.