Fra Lilyhammer til Jukola

ETTERSPURT: Magne Hovden.

Luke 5: Han er blitt sammenliknet med Arto Paasilinna. Nå kan hans nyeste roman dramakomedie på TV.

Magne Hovden driver sitt eget litteraturagentur, oversetter bøker og arbeider som skipsagent. Helt siden den kritikerroste debuten i 2010 har Hovden dyrket humor og versatilitet.

Han har skrevet barnebøker, en egen serie for ungdom og sakprosa. Bøkene hans er oversatt til flere språk og i november kom Kjell Jukola samler en hær (Kvalshaug forlag). Her møter leserne en førtisju år gammel mann som vil invadere Vardø. Romanen er i ferd med å bli adaptert til tv av en av produsentene bak suksess-serien Lilyhammer.

 

Kvalshaug_Hovden_KjellJukola_forside

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått? Mottaket av Nathan Haddish Mogos. En roman om livet på et asylmottak i Nord-Norge, sett gjennom en ung etiopisk manns øyne. Den både avkrefter og bekrefter fordommer, og gir et unikt innblikk i dynamikken mellom vidt forskjellige mennesker fra vidt forskjellige kulturer.

 

Hva leser du selv for tiden? Leser Rolf E. Stenersens Munch-biografi, fordi jeg har lyst til å forsøke å skrive et spillefilmmanus om Edvard Munch. Stenersens biografi gir et levende og nært bilde av den komplekse kunstneren, og fascinerende innblikk i hva som lå bak penselstrøkene.

 

Hvilke tre bøker anbefaler du?

Kenneth Grahame: Det suser i sivet

En bilentusiast fra helvete i paddeform får ufrivillig hjelp av en rotte, muldvarp og grevling for å kicke bildilla. Så havner han i fengsel for biltyveri, rømmer og gjør til slutt opp for seg. Like kostelig hver gang man leser den!

Rudyard Kipling: The Man Who Would Be King

Mesterlig fortalt om to tvilsomme eventyrere som legger av gårde fra India på slutten av 1800-tallet, til det avsidesliggende Kafiristan for å bli konger.

Stephen King, The Stand:

1450 sider med virusapokolypse, og immune overlevende som må ta fatt på kampen mellom det gode og onde.