– Fortjener å bli en klassiker

Mari Henriksen ved Ark Strandtorget (Foto: Privat)

DISSE ANBEFALER JEG: Bokhandler Mari Henriksen er full av lovord om en amerikansk forfatter – og hennes norske favoritt er blant gårsdagens Bragevinnere.

Bokhandler Mari Henriksen jobber til daglig på Ark Strandtorget på Lillehammer, og i disse dager anbefaler hun både norske og internasjonale forfattere. Men det er spesielt én forfatters bok hun mener alle burde lese.

– Hvilke bøker anbefaler du akkurat nå?

– Akkurat nå må jeg si jeg anbefaler Cloud Cuckoo Land (Byen i skyene) av Anthony Doerr. Den har forskjellige historier som etter hvert kobles sammen til en historie, og den handler om hvordan bøker påvirker personer og selve livet. Ellers anbefaler jeg alltid Det Litterære Apoteket av Nina George, Gjestene av Agnes Ravatn eller Over Horisonten av Jojo Moyes. Dette er lette, interessante og gode bøker som drar deg inn i verdenen.

– Hvilken bok gleder du deg mest til denne høsten?

– I høst gledet jeg meg veldig til Ingeborg Arvola sin bok Kniven I Ilden, jeg elsker å lese om samisk kultur! Denne hadde også et preg av fantasy over seg når en leser om hovedkarakteren sin interaksjon med naturen. Boken til Herman Flesvig og Erlend Loe var også en jeg gledet meg veldig til, jeg liker jo alt Erlend Loe skriver, han er en så forunderlig mann. Herman forteller fine og såre historier om hvordan det er å ha en udiagnostisert ADHD, og jeg tror alle kjente en i klassen som var denne karakteren.

– Hvilken bok er den beste du har lest det siste året?

– Det må være Cloud Cuckoo Land av Anthony Doerr. Den traff rett og slett lesehjertet mitt når den forteller om barn som oppdager gleden ved å lese, og viser hvordan bøker kan forandre mennesker. Samtidig er Doerr utrolig flink til å skrive, jeg skrev på bokinstagrammen min (@marileftonread) at denne boken fortjener å bli en klassiker oppe sammen med Tolkien og Dorian Grey.