Forlegger med flere hatter

Forlagssjef Anne Gaathaug - foto Vebjørn Rogne

Anne Gaathaug blir i praksis forlagssjef i to av de tre Stordalen-forlagene. Eller blir hun ikke det?

Fredag ble Petter Stordalens nye forlagsfamilie presentert: med Pilar, Jørn Lier Horsts dagferske Capitana og Anne Gaathaugs ukegamle forlag Gloria.

– Jakten på navnet har vært litt av en reise. Men vi endte opp med Gloria, fordi vi synes det er så flott – alle tre, sier Anne Gaathaug. Og alle tre vil, foruten Gaathaug selv, si Marit Johansen Storm og Kristin Brandtsegg Johansen.

Forlagssjef eller ei?

De skal nå høyst sannsynlig under tak med forlaget i Pilar i deres lokaler i Bygdøy Allé, i hvert fall midlertidig. Inn skal også forlaget Capitanas redaksjonssjef Anne Fløtaker. De andre nøkkelmedarbeideren i Capitana, Jørn Lier Horst, blir værende i skrivestua i Stavern.

– Anne Gaathaug blir forlagssjef og Marit Johansen Storm markedssjef også i Capitana, sier Jørn Lier Horst, som er fornøyd med laget som nå er samlet under samme tak.

– Sa han det? Nei, jeg skal nok ikke være forlagssjef i Capitana, sier Anne Gaathaug. – Marit og jeg skal vel mer eller mindre bidra i rådgiverroller, på konsulentbasis, både i Capitana og i Pilar. Vi kommer ikke til å ha noen formelle roller der.

Jobber på tvers

Den stødige eks-politimannen fra Vestfold har selvsagt orden i sysakene, og kommer med følgende oppklaring i neste runde:

– Det er litt vanskelig og krevende å forklare de vertikale funksjonene i de tre nye forlagene, og det ble muligens litt feil og forenklet å utrope Anne til forlagssjef og Marit til markedssjef, sier Jørn Lier Horst, og legger til: – Jeg har en forretningsføreravtale med Pilar som skal ta seg av alle de nødvendige tjenestene. Daglig leder i Capitana vil derfor i praksis være Bjørn Venås fra Pilar. Marit og Anne vil bruke sin spisskompetanse på tvers av forlagene, på samme måte som Anne Fløtaker vil kunne jobbe redaksjonelt  med andre prosjekter enn Capitana-utgivelsene.

Med åpenhet og smartness

– Kan det bli krevende å sjonglere flere forlag – enten det er som forlagssjef eller konsulent, Anne Gaathaug?

– Nei, jeg tror vi i utgangspunktet har tydelige profiler. Og hvis vi ser på hva vi foreløpig har planlagt, er det ikke særlig stor risiko for at vi tre går i beina på hverandre. Capitana og Pilar har klart adskilte profiler. Det er nok større sjanse for at vi i Gloria har overlappende utgivelser med de andre to. Men med en god dose åpenhet og smartness er jeg overbevist om at vi skal klare å håndtere dette fint, sier Anne Gaathaug.

Gaathaug, Marit Johansen Storm og Kristin Brandtsegg Johansen eier 20 prosent hver av det nye forlaget Gloria, mens Pilar eier de resterende 40 prosentene.

– Jeg ser frem til å gjøre gøyale ting med gøyale folk, sier Anne Gaathaug.

– Når blir de tre Stordalen-forlagene i sum større enn Kagge?

– Det skal jeg ikke spekulere i.