Forfatterforeningen jubilerer

Vigdis Hjorth inviterer til "bohemsøndag" når Den norske Forfatterforeningen feirer seg selv fire dager til ende. Samtidig kommer den med en unnskyldning

Fra torsdag 15. til søndag 18. november feirer Den norske Forfatterforening sitt 125-årsjubileum.  Store deler av programmet er åpent for publikum.

På Grand Hotel i Oslo kan de fremmøtte treffe forfatterne og overvære opplesninger, debatter om litteratur og kunst, og om ytringsfrihet og samfunn.

«Folkefeiringen avsluttes med bohemsøndag ledet av Vigdis Hjorth. Her inviterer en lang rekke forfattere publikum til litterære høydepunkter, trylling og sang, skåling og opplesninger», skriver Forfatterforeningen i invitasjonen.

Inviterer publikum: Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Foto: Forfatterforeningen

Offentlig beklagelse

Men det begynner med en unnskyldning. Torsdag klokken 12.00 skal den såkalte æresretten debatteres. Etter krigen opprettet nemlig Den norske Forfatterforeningen, i likhet med andre kunstnerorganisasjoner, den interne æresretten på oppfordring fra Hjemmefronten. Hensikten var å slette medlemmer som ved direkte samarbeid med okkupasjonsmakten forrådte Norges sak. Som en følge av den ble 17 forfattere på urettmessig grunnlag dømt for å ha utgitt eller oversatt verker på nazifiserte forlag eller på annet vis utvist en «unasjonal holdning».

Noen ble ekskludert, noen fikk inndratt inntekt, andre fikk så å si skrive- og utgivelsesforbud. Under jubileumsmarkeringen  vil Forfatterforeningen komme med en offentlig beklagelse med pårørende tilstede. Dette skjer på en pressekonferanse før debatten, torsdag 15. november klokken 11.00.

Sterkt jubileumsprogram

Samtaler om identitet: Linn Ullmann. Foto: Agnete Brun

Om kvelden torsdag blir det opplesninger og skåltaler som kulminerer i en samtale om identitet med Linn Ullmann og Thure Erik Lund.

Fredag forsetter jubileumsmarkeringen med et omfangsrikt program som spenner fra samtaler om politikk til et musikalsk-poetisk bestillingsverk av Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez. Forfatterforeningen vil også bruke jubileet til å fremheve samisk litteratur: To av programpostene denne dagen foregår på samisk med simultantolkning til norsk.

Etter Forfatterforeningens interne medlemsmøte lørdag åpnes igjen dørene for publikum søndag med den ovenfornevnte «bohemsøndagen» ledet av Vigdis Hjorth. Da vil kjente forfattere guide publikum gjennom litterære opplevelser, trylling og sang, skåling og opplesninger.

Du kan lese hele programmet på Forfatterforeningens hjemmesider her.

 

(Hovedfoto: Kjell Ruben – Palookaville)