Følg litteraturfestivalen live

FRA VESTFOLD: Dag Solstads Sandefjord-ferd er verd å få med seg. (Foto: Baard Henriksen)

Dag Solstad er blant forfatterne du kan oppleve på dagens livestrømming av Norsk litteraturfestival. Se hele programmet her.

Årets program er digitalt. Alt sendes på litteraturfestivalen.no, men både nrk.no, radioen og NRK2 har sendinger til forskjellige tider gjennom helga. Finn din foretrukne plattform, bli med på litteraturfesten.

Her er programmet for søndag:

Jørgen Brekke (Foto: Elin Iversen)

11.00-12.00: PREKENPODDEN, LITTERATURFESTIVALSPESIAL

Kriminalforfatter Jørgen Brekke er aktuell med Andre guder, som er den første romanen i en bokserie om de ti bud. I podkasten har sokneprest i Fåberg, Rosemarie Rustad Stakston, en samtalepreken med forfatteren der tema er Bibelen og de ti buds påvirkning i litteraturen og i Brekkes nye bok.

12.00-12.27: MESTERMØTE: SOLSTAD–FLØGSTAD

Det kan ikke overdrives hvor sentrale forfatterskapene til Kjartan Fløgstad og Dag Solstad har vært for norsk litteratur og offentlighet. To av de viktigste norske forfatterne i etterkrigstiden møtes til samtale med forfatterkollega og påtroppende kunstnerisk rådgiver Marit Eikemo.

12.27-12.54: LITTERÆR AKTIVISME

Stadig flere bøker av unge sentrale forfattere i dag er politisk motivert eller tar opp samfunnsaktuell tematikk. Hvorfor har disse elementene kommet tilbake i litteraturen akkurat nå? Adrian Perera (FI) og Jonas Eika (DK) i samtale med Amalie Kasin Lerstang om den nye politiske litteraturen i Norden.

Sara Stridsberg (Foto: Irmeline Krekin)

12.54-13.11: SARA & SARA

Sara Stridsberg (SE) og Sara Lundberg (SE) har samarbeidet om barneboken Dyksommar som er tett koblet til Sara Stridsbergs roman Beckomberga – ode till min familj frå 2014. I boken behandles det vanskelige temaet; å ha en forelder med en psykisk lidelse som er så ille at vedkommende må legges inn. Sammen ned Yukiko Duke snakker Sara og Sara om arbeidet med teksten og de slående illustrasjonene.

13.11-13.37: ÅLENS MYSTERIUM

Ålemysteriet har opptatt fiskere og forskere til alle tider, men selv om vi i dag vet at den starter og ender sitt liv i Sargassohavet og mellom disse stadiene tilbakelegger enorme strekninger og gjennomgår forvandlinger som er enestående for nettopp ålen, er det fortsatt mye vi ikke vet. Bli med når Morten Strøknes snakker med Patrik Svensson (SE) og Torolf Kroglund om ål, litteratur og livsreiser.

13.38-14.03: FORFATTEREN OG SYSTEMET

Linda Boström Knausgård (Foto: Jasmine Storch)

I sin siste roman har Linda Boström Knausgård (SE) gjort seg bemerket med sterke skildringer av mennesker som befinner seg langt nede, og som erfarer at samfunnet utsetter dem for tvang i forsøk på å gjøre dem friske. Er det en medisin som hjelper? Og i hvilken grad representerer litteraturen en virksom form for bearbeiding av lidelser og traumer? Forfatterne møter Birger Emanuelsen til samtale.

14.03-14.28: TAPET AV EN ELSKET

Fordi det er en sjanger som beveger seg sakte og fordrer refleksjon, har poesien en egen evne til å nærme seg tap, sorg og ønsket om å kunne ha gjort mer. Joakim Kjørsvik og Tine-Jarmila Sir har skrevet to av fjorårets vakreste poesiutgivelser om å miste en man elsket. Ellen Sofie Lauritzen møter dem til samtale.

14.28-14.44: DET SOM BEVEGER CHILE

Det er vanskelige tider i Chile, og det er ikke første gang. Under det harde militærdiktaturet, som varte fra 1973 til 1989, flyktet mange chilenere til Norge. Vårt land har altså et nært forhold til det latin-amerikanske landet som ligner oss så mye i geografi, med sine fjell og fjorder. Alejandro Zambra (CL) er en chilensk forfatter bosatt i Mexico City, som har gjort seg bemerket med bøker om enkeltmennesket i skyggen av store hendelser. Zambra møter den tidligere Latin-Amerika-korrespondenten Sigrun Slapgard til samtale om opprør og uroligheter, rettferdighet og samtiden i Chile akkurat nå.

14.44-15.14: Å OVERLEVE ENEVELDET – JUNOT DIAZ OG MASHA GESSEN

Forfatterne Junot Diaz (DO/US) og Masha Gessen (RU/US) har det til felles at de begge har bakgrunn fra land som må kunne sies å være moderne enevelder, eller diktaturer, som vi kaller dem i dag. Gessen er en aktiv og skarp kritiker av Vladimir Putin. Diaz har som immigrant fra Den dominikanske republikk, en diktaturstat på den tiden, sett USA fra bunnen av, som han selv sier. Disse to befinner seg begge i dag i et USA som trekkes mer og mer mot det populistiske høyre. Det er duket for en samtale mellom to av vår tids viktigste skribenter. Forfatterne introduseres av Aleksandar Hemon (BA/US).

15.14-15.35: INN I MØRKET

Mariana Enriquez (AR) er en mester i den gotiske realismen. Novellene hennes er mørke, allegoriske senarioer som setter søkelys på relevante samfunnsproblemer. I samtale med forfatterkollega Tamara Tenenbaum (AR) diskuterer hun situasjonen i Buenos Aires og Argentina generelt. Hva har krisen gjort med den allerede skakkjørte økonomien og forfatterne som skriver i dette landet?

15.35-16.00: HJEMMET SOM ÅSTED

I sitt eget hjem skal man være trygg, men vi vet fra både bøker og virkeligheten at det dessverre ikke alltid er tilfellet. Den snikende følelsen av at noe ikke er slik det burde, er en viktig ingrediens i det vi prøvende kan kalle den nye psykologiske krimmen i Norge. I disse bøkene dreier det seg om å forstå mennesket gjennom ekstreme handlinger eller de små avgjørelsene som får alvorlige konsekvenser. Peder Kjøs møter Agnes Ravatn og Helene Flood til en samtale om hva som får et ellers sindig menneske til å tørne.

16.30-17.45: NRK P2 SØNDAG

Program for sendingen:

  • Dobloug-prisen deles ut.
  • Ole Mathismoen og Anne Sverdrup-Thygeson om klima og insekter i koronaens tid
  • Linn Ullmann og Naja Marie Aidt om litteraturen i koronaens tid
  • Fribyforfatter Fatemeh Ekhtesari om poesi, Iran og personlig reise
  • Nazneen Kahn-Østrem, Gry Blekastad og Inger Merete Hobbelstad om London og reising i bøker
  • Torgeir Rebolledo Pedersen og Hilde Østby om korona, kreativitet, skriving, inspirasjon med utgangspunkt i boken «Kreativitet»

17.45-19.45: NRK2 SØNDAG

  • Jo Nesbø og Lars Mytting
  • Hedvig Mollestad og Lars Saabye Christensen, Tine-Jarmira Sir og Anna Anna Kleiva
  • Arbeiderlitteratur og ny LO-pris: Amalie Kasin Lerstang: «Vårs» «Europa» Lars Olav Seljestad (Oslo) Atle Berge (Hokksund).
  • Bjørn Hatterud «Rundt Mjøsa med mor»
  • Vern om dyrene: Dag O. Hessen og Anne Thygeson-Sverdrup
  • Sigrid Undset og Kristin Lavransdatter: Kristin Brandtsegg Johansen og Christine Lossius