Føler seg kidnappet av feministene

Camilla Läckbergs nyeste bok oppfordrer kvinner til å stå opp for seg selv, men Läckberg kaller seg likevel ikke en udelt feminist.

– Jeg synes det er litt vanskelig innimellom, når man snakker om feminisme, for jeg synes jeg har blitt kidnappet av og til, og det finnes mye feminister sier som jeg ikke er enig i. Og det finnes veldig mange regler som jeg overhode ikke har lyst til å leve etter, forteller Läckberg i podkasten Helt Kriminelt med Elin og Ellen.

Med millioner av solgte bøker på verdensbasis var det knyttet stor spenning til Läckbergs nyeste krimutgivelse, som ble utgitt i mars. Gullburet er første bok i en helt ny serie og beskrives som en hevnthriller hvor Faye foretar seg drastiske saker etter at mannen dumper henne for en yngre kvinne. Läckberg avviser at boken kan leses som et kampskrift for kvinner.

– På sett og vis er den det, men det handler mer om ansvar. Jeg synes ikke man kan legge ansvaret hundre prosent ved mennenes føtter og si ”dere er dumme i hodet, det er dere som må løse dette”. Dette handler om makt. Ingen har noensinne gitt fra seg makt frivillig. Det er ikke på den måten dette kommer til å forandre seg. Kvinner må også ta ansvar, og det er noe jeg er veldig tydelig på i boken, sier Läckberg.

Båret ideen i ti år

Sårbare kvinner er et tema som går igjen i hele krimdronningens forfatterskap.

– Kvinner er sårbare. Kvinner er jo utsatte. Jeg fikk et spørsmål en gang om hvorfor vi så ofte tar livet av kvinner i bøkene, men det er slik virkeligheten ser ut. Det er ikke noe vi skaper i fiksjonen, men kvinner er ofte offer. Man kan ikke late som om det er på en annen måte, fordi det hadde vært triveligere.

Ideen til Gullburet fikk Läckberg for ti år siden, men hun tror det er en mening med at hun ikke skrev boken og fikk den utgitt før nå.

– Det er noe rart med bøker. De kommer når det er meningen at de skal komme. Jeg har fundert mye på det, for jeg begynte å skrive synopsisen før metoo hendte. Og da den prosessen satte i gang, hele den revolusjonen jeg synes at det er, da gav det mange inputs til boken. Jeg kjente også at det var meningen at boken ikke skulle komme før etter dette her. Man leser den med andre øyne nå, enn hvis jeg hadde skrevet akkurat samme bok for fem år siden. Jeg tror på skjebnen og jeg tror det var meningen at boken skulle komme nå, nå var det rett tid, sier Läckberg.

Vil underholde

Det er over 15 år siden hennes populære krimheltinne Erica Falck fra Fjällbacka ble skapt. Läckberg sier at hun i dag har mer av Faye i seg.

– Jeg trengte å skape en karakter som sier noe om hvem jeg er i dag. Det har skjedd fantastisk mye disse årene. Det er klart at det har vært tøft, også privat. Man har vært nede med tårene og kjent på bunnen noen ganger. Men en ting jeg er ganske bra på å er å si at ”ok, nå er jeg lei av å synes synd på meg selv. Nå bretter vi opp ermene og sparker oss opp igjen”. Og det er den følelsen jeg håper man skal få litt selv når man leser boken. At man begynner å se litt på sitt eget liv og tenker: hvordan vil jeg ha det. Lever jeg det livet som jeg vil leve?

Budskapet til tross, Läckberg er klar på at boken, som alle hennes andre bøker, først og fremst er ment som underholdning.

– Det har vært veldig populært, særlig blant svenske krimforfattere, å si at man skriver krim fordi man vil få frem et politisk budskap. Jeg har vært veldig tydelig på at jeg ser det som min fremste oppgave å underholde, men det er vanskelig å skrive i et vakuum. Selv om mine hensikter kommer til å lyse gjennom på boksidene har jeg alltid vært veldig nøye på at underholdningen kommer først, understreker Läckberg.