Flu Hartberg tildelt «Årets tegneserie»

ÅRETS TEGNESERIE: Flu Hartberg Jammerdalen" er tildelt prisen Årets tegneserie. (Foto: No Comprendo Press)

"Jammerdalen" av Flu Hartberg er Årets tegneserie 2023.

Prisen «Årets tegneserie» ble lørdag delt ut under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo, og det var Flu Hartbergs tegneserieroman Jammerdalen (No Comprendo Press) som stakk av med prisen.

«Dette mesterverket fortjener anerkjennelse for sin unike tilnærming til sjangeren og evnen til å gripe leseren og ta dem med på en uforglemmelig reise», skrev juryen i sin begrunnelse.

Tok ti år å fullføre

Jammerdalen handler om en prestefamilie, hvor den yngste sønnen forsvinner under mystiske omstendigheter. 30 år etter avholdes det et seminar for norsk lås og safe-bransje i samme bygd, og Jørgen finner en uventet inngang til løsningen på hva som skjedde med broren hans.

Juryen trakk spesielt frem det originale plottet i sin begrunnelse:

«Årets tegneserie er en uforglemmelig tegneserieroman som skiller seg ut. Ved første øyekast kan årets vinnerbok virke som en klassisk oppvekstskildring, men utvikler seg raskt til et gripende mysterium som transcenderer tid og rom. Plottet inkluderer sporadiske hentydninger til Barks, samtidig som det står sterkt på sitt eget unike uttrykk og originalitet.

Årets vinner viser ekte kjærlighet for tegnekunsten, da hver side er fylt med kreativitet og glede over å skape. Tegningene balanserer sømløst mellom humor, mørke og seriøsitet, og løfter boken. Verket, som angivelig tok ti år å fullføre, demonstrerer grundig og dedikert innsats. Dette gjenspeiles gjennom hele fortellingen, der ingen detaljer er tilfeldige. Hvert element har sin hensikt og binder boken sammen.»

Vil løfte frem norske tegneserier

Det er Serieteket (Deichman Grünerløkka), Tronsmo bokhandel, Tegnerforbundet og Grafill som årlig deler ut «Årets tegneserie» til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå. Formålet er å bidra til å løfte viktigheten av norske tegneserieskapere og stimulere til å øke utøvernes faglige nivå.