Fifty shades of Coelho

Heftig sex og tradisjonell åndelig søken i Paulo Coelhos nye roman. Men er den vellykket? Les hva vår anmelder mener.

 

Paulo Coelho: Utroskap. Oversatt av Grete Skevik

283 sider, Bazar forlag

 

Paulo Coelho er tilbake med en ny roman! Jungeltelegrafen går. Mannen som ga verden Alkymisten og som har solgt 145 millioner bøker har skrevet en roman igjen, og forventningene er enorme. Skuffelsen likedan.

 

For hva er dette, egentlig? Si det. For å ta rammene: Det er en jeg-historie der fortelleren er 31 år gamle Linda fra Genève, som tilsynelatende har et perfekt liv. Hun har to vellykkede barn, en snill, vakker og rik mann, et pent hus, et flott utseende og en spennende journalistjobb. Men er hun fornøyd? Nope.

 

Frustrert frue

utroskapDerfor sjekker hun opp en ungdomskjæreste hun aldri fikk «gjort det» med, og jeg skal hilse og si at de tar igjen det forsømte. Allerede ved første møte etter mange år får hun en voldsom lyst til å gå ned på kne, kneppe opp buksesmekken hans og ta den i munnen. Så det gjør hun. Ganske detaljert beskrevet.

Ja ja, tenker jeg. Jeg er ikke prippen, og hva vet jeg om frustrasjonene til rike Genève-fruer? Så jeg leser videre. Og synes etter hvert at det hele blir en ganske banal historie om den vellykkede, men akk så utilpasse kvinnen og hennes verden, en historie som like godt kunne stått i et ukeblad. Skjønt den detaljerte og avanserte sexen hadde antagelig blitt refusert der. For her er det tvang og analsex og masse annen moro jeg ville trodd mester Coelho heller ville antydet enn beskrive i detalj, slik han gjør. Og igjen: Jeg er ikke prippen, men ordet spekulativt ligger på tungen her. Og klarer vi å tro på Linda (31) fra Genève? Jeg er ikke så sikker på det.

 

Renselse

coelhoHvorfor gjør Paulo Coelho dette her da? Han bor riktignok i Genève, men hvorfor lar en straks 67 år gammel brasiliansk mann en 31 år gammel sveitsisk kvinne være jeg-person i romanen? Er det et eksperiment? Vil han forsøke å vise at han kan dette også?

Jeg er undrende, ikke til prosjektet, men til resultatet. Hva forteller han oss? At utroskap er sunt? Er Linda snill eller slem? Er det en moral her?

Boken er enkel i handling, og uten å røpe for mye kan vi vel fortelle at Linda gjennomgår en renselse og at «prosjekt utroskap» for så vidt er vellykket. Og så er det jo Coelho. Det er litt mystikk, shamanisme, yoga, religion og filosofi i både handlingen og tankene til personene. Mot slutten drar vi også til værs med paraglider. Jeg har aldri prøvd, men hvis det er så deilig som Linda synes, er det kanskje verdt å oppsøke en fjelltopp og kaste seg utfor. Linda er i hvert fall nyforelsket i sin mann når hun kommer ned igjen. Og det er jo noe.

Men alt i alt: En skuffelse.