Erika Fatland er en av ti europeiske forfattere som er valgt ut til den internasjonale satsingen New Voices from Europe.
Erika Fatland er en av de ti mest interessante samtidsforfatterne som bor i Europa, skal vi tro en jury som offentliggjorde sine utvalgte på London Book Fair i dag.
Nettverket Literary Europe Live står for kåringen, og juryen er satt sammen av representanter fra en rekke internasjonale litteraturfestivaler. Fra Norge deltar Oslo internasjonale poesifestival. Juryen har valgt ut «ti av de mest interessante samtidsforfatterne som bor i Europa». Dette er forfattere som har debutert i løpet av de ti siste årene, og som juryen mener fortjener ekstra internasjonal oppmerksomhet på tvers av landegrensene. Målet med kåringen er å rette søkelyset mot mangfoldet i europeisk litteratur, innenfor alle sjangere og språk.
Det er ikke første gang Fatland trekkes frem som en sentral ny forfatterstemme. I fjor ble hun utpekt av Morgenbladet som en av Norges ti viktigste forfattere under 35 år.
Eneste nordiske
Listen inkluderer forfattere fra ti europeiske land, der Erika Fatland er eneste nordiske forfatter. Disse blir promotert gjennom ulike arrangementer og kampanjer det neste året, og blir også publisert i en antologi.
– Kåringen gir New Voices‐forfatterne en mulighet for promotering – også utenfor Europa – nettopp fordi vi har vært opptatt av nyskapende stemmer, sier Birgit Hatlehol, leder for Foreningen Oslo internasjonale poesifestival.
–Glad og beæret
Erika Fatland er født i 1983, og debuterte med barneboka Foreldrekrigen i 2009. Hun har siden gjort seg bemerket med Englebyen (2011), om terrorangrepene i Beslan, 22. juli‐boka Året uten sommer (2012) og reiseskildringen Sovjetistan (2014). Sovjetistan er nå solgt til ti land, og lanseres denne uka i Polen. I fjor fikk hun Bokhandelens sakprosapris for denne boken.
–Jeg er glad og beæret over å få en slik anerkjennelse så tidlig i forfatterskapet, og agenten min er om mulig enda gladere, sier Erika Fatland.
Literary Live Europe er et europeisk samarbeid for litteraturutveksling, oversettelse og debatt. Nettverket får støtte blant annet fra EUs kulturprogram, og er organisert gjennom Literature Across Frontiers og Aberystywth University i Wales.