Fastleger, jubilanter og eventyrere

Kagge fyller 20 år omtrent på denne tida, og feirer det med hva de beskriver som "den sterkeste høstlisten hittil".

Kagges lokaler i Stortingsgata 12 var tirsdag morgen dekket med rosa og grønne heliumsballonger, bursdagskake og ikke minst tallet 20.

 

– Det er kanskje vanskelig å unngå å se, men vi har 20 årsjubileum i år, og vi er skikkelig stolte, fortalte Anne Gaathaug med ballongene svevende rundt seg.

Forlaget ble opprettet i 1996 av Erling Kagge, og har de siste tjue årene vokst seg til Norges femte største forlag, og det største forlaget uavhengig av de fire store forlagshusene.

– Reisen har mildt sagt vært spennende, og i dette jubileumsåret presenterer vi den sterkeste lista noensinne.

 

Store forventninger

– Jeg klarer ikke å velge ut noen utgivelser jeg gleder meg mest til – jeg gleder meg like mye til alle, sier Erling kagge, som selv kommer med en bok denne høsten, Stillhet, som handler om gleden ved å stenge verden ute.

Gaathaug knytter store forventninger til Ingebrigt Steen Jensens bok Steen i glasshus, og ikke minst til utgivelsene fra Unni Lindell og Hanne Kristin Rohde. Sistnevnte er denne høsten aktuell med den tredje boken om Wilma Lind,  Gudmoren.

 

gudmoren

 

– Boken min er full av tempo og spenning, samtidig som den er virkelighetsnær, fortalte hun selv til de fremmøtte.

Lind står nok en gang ovenfor en intrikat drapsgåte, og når en hardt skadet kvinne forsvinner fra sykehuset og dukker opp i likkjelleren noen dager senere er det kun Wilma som kan nøste opp i trådene.

– Jeg skriver krim fordi jeg kan det. Jeg vil vise hva som foregår på innsiden av politiarbeidet, for det tror jeg vi trenger å vite. Dette er slik jeg vil fortsette å skrive krim, ved å blande virkelighet og fiksjon.

 

Kjærlighet, mensen og oppfølgere

– Jeg løy så det rant av meg som liten, derfor er jeg er blitt forfatter i dag. Lyver man så går det altså bra i livet.

Det er ikke bare Kagge som feirer jubileum i år. Unni Lindell feirer hele tredve år som forfatter, og hva er vel en bedre måte å markere det på enn med sin aller første billedbok?

– Da jeg var ung var mitt største ønske å bli gjenglemt på et kjøpesenter med fri tilgang til alt godteriet, lekene, og ikke minst banken hvor det var masse penger. Og det er nettopp det som skjer i Rødhette og Ulvhild på kjøpesenteret. 

 

rødhette

 

Alex Rosén er også klar med utgivelse denne høsten. Den store gutteboka tar for seg ALT gutter syns er gøy.

– Det handler om å være gutt og å være stolt av det. Her har du alle tingene du må gjøre før du fyller atten, eller for å gjøre hverdagen mer spennende, fortalte Rosén selv.

– Men som i bibelen, med tro, håp og kjærlighet, er kjærligheten størst. Det er viktig å være en mann med mye følelser.

Kjærligheten er også temaet i Simon og Homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli. Her møter vi unge Simon i en bok om å finne seg selv og kjærligheten.

 

homosapiens

 

Det utkommer også flere oppfølgere til populære barneserier, blant annet fjerde bok i Maja Lundes Verdens kuleste gjeng, med illustrasjoner av Tegnehanne. Nikki og vennene er tilbake i Dustedagboka 11, og den tiende boka i Horst sin CLUE-serie, Sjøormgåten, utkommer også denne høsten.

 

Norges mest populære fastlege

– Jeg har bare to minutter å snakke på, altså en gjennomsnittlig konsultasjon.

Jørgen Skavlan er regnet som Norges mest populære fastlege. Han har vært lege i mer enn tretti år, og estimerer at han har hatt rundt 200.000 konsultasjoner.

 

Skavlan, Jørgen

 

– Og hva har jeg lært av det?, spør han retorisk til salen. Og det er nettopp det han forsøker å besvare i Vi er sterkere enn vi tror. Her har han samlet flere møter med sine pasienter, og har konkludert med at vi alle er sterkere enn vi tror.

– Jeg har lært like mye av mine pasienter som jeg har lært dem. Jeg er lei av mistrøstigheten i helsesektoren. Ingen som har så godt helsevesen som Norge. Så denne boken er en motvekt til helsefascismen.

Som alltid, stiller Kagge med en veldig sterk sakprosaliste. Her er det flere velkjente navn, og ikke minst et stort tematisk spenn.

Åsne Seierstad er aktuell med To søstre, historien om to ungjenter fra Bærums ferd til Syria. Tidligere TV2-korrespondent Fredrik Græsvik tar for seg flyktningrutene gjennom Europa i Flukten, mens tidligere kollega Øystein Bogen ser nærmere på Putins-Russland i Putin og jeg. En annen bokaktuell korrespondent er Odd Karsten Tveit som forteller om maktkampen i Palestina fra første verdenskrig i Salongen i Jerusalem.

 

org_Det svenske sviket HOY1

 

Frank Aarebrot har latt seg inspirere av det amerikanske valgkampen og utgir denne høsten USA på 200 sider, mens Eirik Veum er aktuell med Det svenske sviket hvor han stiller spørsmålet om hva svenskene gjorde da det gjaldt som mest under krigen.