Det signeres og fargelegges blant norske forlagsfolk i London.
Jakten på årets litterære godbiter ved London Book Fair er godt i gang – også for norske forlagsfolk.
Fargelegging og girl power er blant trendene i travelheten på messegulvet i Olympia i Kensington.
Fargelegging er «in»
– Vi ser en fremdeles voksende popularitet for fargeleggingsbøker for voksne. Det kommer flere nye versjoner rundt dette temaet og etterspørselen er enorm, forteller Anne Cathrine Knudsen i Gyldendal til BOK365.
På nesten hver eneste stand finner vi en ny versjon av en fargeleggingsbok. Også Fontini forlag melder at de henger seg på bølgen, og gir ut Fantastiske dyr – en bok å fargelegge allerede i juni.
Pål Erik Skramstad fra Schibsted Internasjonale Bøker (SIB) forteller at også «dot-to-dot» igjen gjør sin inntreden på bokmarkedet, og følger opp på suksessen med fargeleggingsbøkene.
Jentene tar over
Man aner også et snev av «girl power» i hallene på bokmessen i år. Det er andregenerasjonen etter Gillian Flynns storsuksess Flink pike som tiltrekker seg stor interesse på gulvet i Kensington.
Emma Healy (bildet) er forfatteren bak Elizabeth er borte (Cappelen Damm). Hun entret en av scenene kort tid etter åpningsseremonien, og har en hektisk timeplan under messen,. De fremmøtte var mange, og Healy fortalte åpenhjertig om sine personlige opplevelser, som preger litteraturen hennes i dag.
– Jeg brukte erfaringer med min egen bestemor for å gi troverdighet til boken, sa Healy under samtalen med Alex Clark.
Det står kvinnelige forfattere bak flere av de heteste bøkene på årets London-messe. Girl on the train (Paula Hawkins) og Girl in the Dark (Anna Lyndsey) er to av dem. Hilary Clintons memoarer er også godt eksponert. Det samme er Harper Lees høyst etterlengtede oppfølger til Drep ikke en sangfugl (Aschehoug).
Forhandlinger minutter etter åpning
Det er høyt tempo blant ivrige forlagsfolk på bokmessen i London, når de jobber seg gjennom korridorene fra møte til møte. Trygve Arlind i Schibsted Forlag er en av dem som sier seg godt fornøyd med messen så langt:
– I dag er en veldig god dag. Vi har allerede skaffet oss rettighetene til en bok som vi har stor tro på og som er en stor snakkis, forteller Arlind til BOK365, uten å ville røpe hvilken bok.
Tutu og Dalai Lama
Av de store ferske signeringene på messen kan nevnes The Book of Joy: Finding Enduring Happiness in an Uncertain World av Dalai Lama og erkebiskop Desmond Tutu. De to har satt av noen dager nå i slutten av april for å samtale med Doug Abrams i Dharamsala i India. Hutchinson (Storbritannia) og Avery Books (USA) har sikret seg rettighetene så langt, til boken som er planlagt utgitt høsten 2016.
Det er også verdt å merke seg at Katja Petrowskajas Maybe Esther er kjøpt av forleggere på over 20 språk. I boken nøster den ukrainske forfatteren opp trådene i den dramatiske og fargerike historien til sin jødiske slekt. Boken lanseres i mai 2016.