Hvem får Ungdommens Kritikerpris?

Nominasjonene til Ungdommens Kritikerpris er klare. Nå skal syv juryklasser lese de åtte bøkene før prisevinneren er klar i mars neste år.

 

Blir det Berge? Eller kanskje Tung tids tale? Nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2018 er klare, og de to er blant åtte bøker som er nominert til prisen.

Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur som deles ut av elever i videregående skole. Nominasjonslisten for prisen 2018 består av åtte aktuelle bøker og inneholder fem romaner, en novellesamling, et langdikt og et prosaverk. Det er stor bredde i bøkene som 170 elever i videregående skole nå skal i gang med å lese og vurdere.

Nominert: Jan Kjærstad for «Berge». Foto: Mimsy Møller

– Morsomt utvalg 

– Dette er et veldig morsomt utvalg bøker å sende ut til ungdomsjuryen. Årets nominerte er fulle av engasjement. Her er høy temperatur, alvor, men også mye humor. Det blir spennende å se hvordan bøkene engasjerer de unge leserne, sier Bjarte Bakken, prosjektleder for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les. Foreningen står bak prisen, sammen med Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen

De nominerte til prisen 2018 er:

Nominert: Therese Tungen for «Ein gong var dei ulvar». Foto: Pernille Blåfjell Walvik

Demian Vitanza: Dette livet eller det neste (Aschehoug) – roman

Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar (Aschehoug) – noveller

Olaug Nilssen: Tung tids tale (Samlaget) – roman

Jan Kjærstad: Berge (Aschehoug) – roman

Nominert: Erlend O. Nødtveit for «Vestlandet». Foto: Elias Dahlen

Erlend O. Nødtvedt: Vestlandet (Aschehoug) – roman

Øyvind Rimbereid: Lenis plassar (Gyldendal) – langdikt

Lotta Elstad: Jeg nekter å tenke (Flamme) – roman

Aina Villanger: Baugeids bok (Oktober) – prosaverk

– Stolt og glad

Nominert: Olaug Nilssen for «Tung tids tale». Foto: Bent R. Synnevåg

– Eg er veldig stolt av og glad for å vere nominert for andre gang, og eg er spent på korleis ei slik bok blir mottatt av unge lesarar, sier Olaug Nilssen som har skrevet romanen Tung tids tale.

– Det er spesielt gjevt – det er en ære – å bli nominert til Ungdommens kritikerpris. Det er stimulerende å tenke på at elever, fremtidens lesere, skal gi seg i kast med romanen min og si hva de mener om den, sier Jan Kjærstad som har skrevet romanen Berge.

Nå skal syv juryklasser i videregående skole lese de åtte nominerte bøkene før prisvinneren offentliggjøres 14. mars 2018.

Juryklasssene

Årets juryklasser kommer fra disse skolene: 
Lillestrøm vgs, Alta vgs, Kristiansund vgs, Oslo By Steinerskole, Rissa vgs, Kragerø vgs og Kistiansand Katedralskole Gimle.

Nominasjonsjuryen har bestått av kritikerne Eivind Myklebust, Birgitte Bjørnøy og Kristian Wikborg Wiese.

Du kan lese mer om Ungdommens kritikerpris her. Her kan du også lese nominasjonsjuryens begrunnelser.