– Får helt sug i magen

Ina Strøm.

FRAMSNAKKING: Ja, hvilke fortellinger er det som fremkaller en slik reaksjon hos Ina Strøm?

Vi ruller videre med vår Framsnakker-spalte, hvor vi utfordrer en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. I dag Ina Strøm, kommunikasjonsrådgiver i Kagge.

En rød tråd

– Fra egen katalog vil jeg løfte fram De greske mytene av Inger Merete Hobbelstad. Hun har gjenfortalt historiene om gudene og heltene med en ung målgruppe i tankene, og Stella East har illustrert dem. Jeg får helt sug i magen å tenke på hvordan disse fortellingene har blitt lest av ulike mennesker i alle tider, og på den måten går som en slags rød tråd gjennom historien vår. Og når du kjenner de greske mytene, kjenner du igjen referansene til dem overalt. Dette er en sånn bok jeg kunne tenke meg å gi i gave til absolutt alle.

Bonus til bokknerder

Når Ina Strøm skal hente sin anbefaling fra et annet forlag, går ferden helt til Leikanger ved fagre Sognefjorden:

– I sommer hadde jeg en veldig fin leseropplevelse med Lausgjengar: Notat frå eit ustadig liv, av Fumiko Hayashi. Vi følger en ung, omstreifende kvinne som går fra den ene dårlig betalte jobben til den andre, alltid blakk, men alltid på vei til noe nytt. Dette er Japan på første del av 1900-tallet, den er full av lengsel og mørk humor, og som en bonus til boknerder har den et par fornøyelige referanser til Hamsuns Sult. Utgaven jeg leste er oversatt av den alltid glimrende Ika Kaminka, og kom ut tidligere i år som en del Skalds klassikerserie.