Får Bibliotekets litteraturpris

Bjørn Hatterud (foto: Agnete Bruun)

Tre år og én bok etter at han slapp «Mjøsa rundt med mor» i 2020, kan Bjørn Hatterud notere seg nok en gjev pris for sin annerledes oppvekst- og hjemkomstskildring.

I Mjøsa rundt med mor skildret Bjørn Hatterud livet som homofil og funksjonshemmet med bakgrunn i arbeiderklassen på bygda. Den utkom i 2020 og fikk Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne samme år.

Den var også med på å gi ham Fritt Ords pris året etter. Torsdag mottar Bjørn Hatterud Bibliotekets litteraturpris på Kapittel-festivalen i Stavanger. den går til «den beste boken gitt ut de siste fem årene», etter at boken ble stemt frem av bibliotekansatte og lesere fra hele landet.

I memoarboken reiser Hatterud, født i Veldre i Ringsaker i 1977, hjem for å kjøre rundt Mjøsa med mor. «Men hva er egentleg hjem, etter et halvt liv i Oslo», heter det fra Samlaget – om kjøreturen som avdekker minner, slektshistorier og spørsmål om tilhørighet.

Hatterud utforsker temaer som barndom, legning, sykdom, klassereise og utenforskap – og også kjærligheten til Mjøslandskapet og moren. Han er kulturskribent, kunstkritiker, kurator, musiker og sitter i Kulturrådet, ifølge Samlaget. I vår utkom han med boken Blokka på Bjerke: Tretten år i tredje etasje.