Får Amedias trykkerier

Fredsprisvinner Dmitrij Muratov får Amedias russiske trykkerjer (Foto: Wikimedia Commons)

Amedia overlater alle sine heleide trykkerier i Russland til Novaja Gazetas sjefredaktør og fredsprisvinner Dmitrij Muratov.

– Med det vi nå er vitne til fra myndighetene i Russlands side i Ukraina, er det umulig for Amedia å fortsette driften av trykkerivirksomheten i landet, sier konsernsjef Anders Møller Opdahl i Amedia.

Amedias russiske datterselskap har fire heleide trykkerier i landet. Den uavhengige avisen Novaja Gazeta, hvor Dmitrij Muratov er redaktør, trykkes hos Amedias trykkerier. Avisen har stanset all publisering etter advarsler fra det russiske medietilsynet.

Styret i Amedia har vedtatt at konsernet skal trekke seg ut fra Russland ved å overføre all kontroll over Amedias trykkerier til Muratov. Han vil utøve alle aksjonærrettigheter etter eget skjønn og ha full kontroll over den daglige driften.

– Vi i Novaja Gazeta tar imot denne fantastiske ressursen med stor takknemlighet. Dette vil støtte fri meningsformidling, og overskuddet vil også gå til det. Uavhengige medier er motgiften mot krig. Vi skal ta vare på den åpne trykkerivirksomheten og de ansatte, sier Muratov.