Europol har avslørt bande som stjal verdifulle bøker

Aleksandr Pusjkin, maleri fra 1827. (Foto: SNL/Public Domain)

Europeisk politi har rullet opp en bande som har stjålet minst 170 verdifulle bøker skrevet av russiske forfattere som Aleksandr Pusjkin og Nikolaj Gogol.

Medlemmene av banden har utgitt seg for å være forskere og har oppsøkt bibliotek i minst sju europeiske land. Der har de distrahert de ansatte og byttet ut gamle og verdifulle bøker med kopier av svært god kvalitet, ifølge Europol.

– I andre tilfeller har medlemmene ganske enkelt brutt seg inn i bibliotek og tatt bøker som de har sett på tidligere, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Litauen, ett av landene der tyvene har slått til.

Den kriminelle banden har vært svært kvalitetsbevisste og stukket av med bøker «av høy historisk og kulturell verdi». Den samlede verdien av bøkene er anslått til over 26 millioner kroner.

Fire georgiere er pågrepet i saken, og politiet har gjennomført razzia på 27 steder i Georgia og Latvia. Én stjålet bok er hittil gjenfunnet, men det er tatt beslag i flere andre som nå blir undersøkt.

Tre mistenkte er også pågrepet i Estland, Frankrike og Litauen, og to andre mistenkte er ifølge Europol i søkelyset i Frankrike.

Ifølge påtalemyndigheten i Georgia risikerer de pågrepne der mellom seks og ti års fengsel.