Masse nifst i krimhyllene også i 2014
Får du aldri får nok av skummel død og parteringsdrap? Gled deg! 2014 blir et svært spennende norsk krimår. Det blir et år uten gjensyn med Harry Hole og William Wisting, men vår fargerike litteraturhimmel har mer enn nok av norske krimhelter på menyen likevel. Gled deg til nye møter med Bjørn Beltø, Elli Rahtke, Varg Veum, Ole Vik, Konrad Sejer og Henning Juul. Her er et knippe av de mest spennende norske utgivelsene i 2014.
Årets kanskje mest spennende tittel er Den 13.disippel av Tom Egeland. For femte gang møter vi igjen arkeologen Bjørn Beltø, og Tom Egeland avslører at han denne gangen har søkt tilbake til røttene når det gjelder form og uttrykk:
– I de ulike bøkene om Bjørn Beltø har jeg utforsket thriller-sjangeren fra ulike innfallsvinkler, sier Tom Egeland. – Mens Sirkelens ende var en lavmælt krim uten en forbrytelse, var Nostradramus’ testamente en actionthriller med mange lag, ulike tidsnivåer og fortellerstemmer. I Den trettende disippel er jeg tilbake i den mer lavmælte og reflekterende stilen som preget Sirkelens ende. Jeg håper jeg har klart å skrive en intenst spennende thriller om teologiske gåter.
Egeland ønsker i Den 13.disippel å sette fokus på ett av de store spørsmålene innen vår kristne tro, og skal vi ta ham på ordet så har vi en svært pirrende historie i vente:
– Tematisk og stilistisk plukker romanen opp tråden der Sirkelens ende slapp i 2001: Hvem var Jesus – egentlig? Boken utforsker hva som har formet vårt bilde av Jesus, og hvordan kristendommen ble formet i århundrene etter korsfestelsen. Hva om alt er feil?
Historien Bjørn Beltø vikles inn i denne gang starter tilbake i 1978 når en israelsk arkeolog avdekker en årtusengammel grav (ikke med skjelettet som blir funnet i Sirkelens ende, men noe like oppsiktsvekkende), arkeologen forsvinner sporløst, utgravingen blir overtatt av det millitære, og graven blir forseglet. Spørsmålet er hvorfor? I vår tid begynner Bjørn Beltø å nøste i trådene sammen med datteren til en av Beltøs gamle kolleger. En mystisk reise starter, og sender dem via London til Firenze og Jerusalem.
Det kommer til å bli et godt år for Tom Egeland. Oppfølgeren til ungdomsromanen Katakombens hemmelighet kommer også i 2014. Boken får tittelen Skatten fra Miklagard, og vi følger vekselvis vikinggutten Ulv – som er med sin far, høvdingen Njål, på tokt til Miklagard (dagens Istanbul) – og Robert, som er med sin mor på en arkeologisk utgravning av en vikinggrav i Vestfold. Kan myten om den legendariske «skatten fra Miklagard» faktisk være sann? Ekspertene tviler, men Robert begynner å granske saken sammen med jevnaldrende Anita. Denne boken kommer i løpet av høsten.
To prisnominerte forfattere først ute
En av dem som er tidligst ute på nyåret er Frode Granhus. I fjor ble han nominert til både Bokhandlerprisen og Riverton-prisen for sin kriminalroman Stormen Han har nå skrevet en ny fengslende thriller som kommer på Schibsted i februar, og som har fått tittelen Djevelanger. Den uforutsigbare nordnorske naturen danner igjen bakteppe for en uhyggelig god intrige med etterforsker Rino Carlsen i hovedrollen, men denne gangen får han hjelp fra et nytt tilskudd til etterforskningsgruppa i Bodø. Guro Hammer, setter følelsene i sving hos enkelte av sine mannlige kolleger. Da beskjeden om bortføringen av en liten jente kommer, passer Rino Carlsen på å få saken – sammen med Guro.
En annen som også er ute i starten på nyåret er Maurits Hansen-prisvinner fra 2013, Monika Yndestad, som kommer med oppfølgeren til Jentene fra balletten. Den nye boken fra hennes tastatur er Gapestokk, og den finner du i butikkhyllene allerede i januar, lover Vigmostad og Bjørke. På vaskeseddelen kan vi lese at hennes krimhelt, journalisten Alice Bratt, må gå i dekning etter å ha blitt anklaget og uthengt i sin egen avis for fyllekjøring bare timer etter hun har mottatt den prestisjetunge «Gullparaplyen» for sin sak om akkurat dette temaet.
Svenske Mons Kallentoft kan er ute med ny og spennende krim i starten av februar. Sjeler av vind heter den boken. En annen spennende utgivelse er TV2-journalisten Jan Ove Ekeberg nye thriller Den barmhjertige terroristen, som kommer 15.januar.
Ny Nesbø, men ingen Harry
At vi ikke får følge Harry Hole på nye eventyr i år må vi bare leve med. Det betyr ikke at Jo Nesbø har fått skrivesperre. I mars slippes Jo Nesbøs nye krim Sønnen. Dette er en enkeltstående krimroman, og altså ikke en Harry Hole-fortsettelse.
– Romanen handler om en fyr som har sittet i fengsel siden han var 18 år. Han er en narkoman som soner straffen for handlinger som noen andre har begått, mot at de sørger for å gi ham dopet sitt. Men så en dag skjer det noe, røper Nesbø til VG.
Det er tidligere kjent at filmrettighetene til denne boken er solgt til det amerikanske produksjonsselskapet Warner Bros, men foreløpig har innholdet vært hemmeligholdt. Til nå.
– Boken er helt fantastisk. Den har litt av den samme spenningen som Harry Hole-bøkene, men det er en helt annen bok, sier Nesbøs agent Niclas Salomonsson.
En annen som lar krimhelten sin hvile dette året er Jørn Lier Horst. Hulemannen tok bok-Norge med storm i høst, men neste William Wisting-bok kommer først i 2015 sier forfatteren selv:
– Det kommer ikke noen ny Wisting-krim fra meg før i 2015. Plottet er klart, men jeg har noen andre baller i lufta også som gjør at det tar litt tid, men for yngre lesere kommer det ny CLUE-bok og ny bok om Detektivbyrå nr. 2 til påske. Henholdsvis Libertygåten og Operasjon Påskelilje, forteller Horst.
Også trondheimsforfatteren Jørgen Brekke lar Odd Singsaker få hvile i år, og lanserer i stedet noe helt nytt og spennende fra hans hånd:
– Jeg kommer med bok i mai. Den heter Doktor Fredrikis kabinett, men det er en frittstående historisk krimroman og ikke en oppfølger til serien om Odd Singsaker. Politimester Nils Bayer fra Drømmeløs er med i denne boken og kanskje, bare kanskje kan det bli begynnelsen på en ny serie. Oppfølgeren til Singsaker-serien har jeg nettopp begynt å skrive på og den kommer først i 2015, sier Brekke i en kommentar når vi spør ham om hvordan det går med skrivingen og hvilke planer han har framover.
Konrad Sejer, K2 og Patricia derimot blir med oss inn i 2014 også. At Hans Olav Lahlum skriver så blekket spruter er for så vidt ingen bombe, men nå har Karin Fossum endelig fått sving på den gamle krimhelten Konrad Sejer igjen, og gjorde det jo strålende i høst med Carmen Zita og døden. Nå fortsetter utfordringene for Sejer å komme i turbofart, og allerede i mars blir Karin Fossums nye Sejer-roman Helvetesilden å finne i butikken, i følge Cappelen. Hva boken skal handle om holder imidlertid forlaget tett om, enn så lenge.
Hans Olav Lahlum på sin side løfter litt mer på sløret om sin kommende oppfølger til serien om K2 og Patricia:
– Ja, jeg kommer ut tidlig på høsten med sjette bok i serien. Handlingen denne gangen er lagt til 1972, og boka har fått tittelen Maurtuemordene.
Lar leserne få drepe en karakter
Vidar H. Andersen debuterte som krimforfatter i vår med Mysteriet. En bok som har fått mye omtale på grunn av sin helt spesielle stil og form. I 2014 kommer Mysteriet 2, trolig på forsommeren. Forfatteren er faktisk ikke snauere enn at han lar sine egne lesere få lov til å velge ut en karakter fra bok nummer 1 som de vil ha drept i bok nummer 2. Dette gjøres av alle ting på Facebook der første bok om fantastiske Else Svendsen har en aktiv fanclub. Lederen av fanklubben Vidar Olav H. Jupskås forteller litt om hvorfor Andersen gjør dette:
– Vidar H. Andersen har lenge vært en forfatter som elsker å være nær sine lesere. Diskutere og bidra i deres opplevelse av hans univers, og hans karakterer. I den ånd, har han sluppet oss lesere enda nærmere seg selv og hans skriveprosess. En av bipersonene i Mysteriet 1 skal altså dø, og dette skal være med på å drive Mysteriet 2 videre. Men hvem som skal dø, vil Vidar H. Andersen la være opp til sine kjære lesere!
Ideen til dette stuntet fikk kanskje Andersen fra sin forfatterkollega Jørgen Jæger som inviterte sine lesere til å bli drept i en av hans romaner i 2007. Ikke slike sprell fra unge Jæger i år, men ny bok blir det på vårparten. Etter å ha ligget i vannskorpa i mange år, så har nå salget av Jægers bøker skutt skikkelig fart, og han er blant våre mest leste krimforfattere. Lensmann Ole Vik har fått mange nye fans, og det kommer ikke til å stoppe med Ridderkorset som kommer ut på Juritzen forlag nå denne våren, det røper Jæger selv til oss:
– Min krimserie om Ole Vik får som dere vet sin oppfølger i februar, da lanseres Ridderkorset, den syvende boken i rekken. Jeg er nå i tenkeboksen med den åttende boken, en ide er under utarbeidelse i min kriminelle hjerne, og skriveprosessen begynner snart, sier Jæger.
Klarer du ikke å vente til Ridderkorset kommer så kan du jo alltids smuglese deg gjennom de to første kapitlene allerede nå på Jørgen Jægers egen hjemmeside. Han går høyt ut med tematikken i denne boken:
– Ridderkorset er en roman om hat og om nødvendigheten av å være forberedt på det som aldri skal kunne skje. Handlingen utspiller seg i 2010. Uten at det sies direkte, belyses noen av årsakene til Norges dårlige beredskap og alt som sviktet sommeren etter.
Nye bøker fra nye favoritter
Det spirer godt i norsk krimlitteratur om dagen, og to av navnene som spås en lysende karriere er årets debutant Helge Thime-Iversen, og vestfoldbaserte Frode Eie-Larsen. Begge har nye bøker på gang som de håper på vil komme ut til leserne i løpet av 2014.
– Om jeg rekker høsten 2014 vet jeg ikke selv om forlaget håper på det, sier Helge Thime-Iversen som debuterte med krimromanen X på Juritzen i vår.
– Jeg jobber med oppfølgeren og satser på enten høsten 2014 eller i løpet av 2015. Det avhenger jo så klart av at redaktøren liker det hun leser også.. Arbeidstittel på boka er Blodørn, og den blir nokså annerledes enn X. Et slags lukket-rom-mysterium mens Njaal er på juleferie, røper forfatteren.
Frode Eie-Larsen er ikke debutant. Han har allerede skrevet tre krimbøker fra Larvik-distriktet. Hemmeligheten, Frostrøyk og nå i høst Jordtårer. Om han rekker bokhøsten vites ikke i skrivende stund, men han har lagt siste hånd på førsteutkastet i romjula.
– Jeg kan si så mye som at boken starter med et smell – bokstavelig talt – da en bombe går av på spahotellet Farris Bad i Larvik. Politietterforsker Eddi Stubb er med denne gangen også, sammen med journalist Oskar Myhre og kjæresten hans Jessica. Arbeidstittelen på den nye krimromanen er Du skal lide, forteller Eie-Larsen.
Fjerde bok om Henning Juul og Anton Brekke kommer
Det er mange som etterhvert har forelsket seg i Thomas Engers romanserie om nettjournalisten Henning Juul. Det er planlagt i alt seks bøker i denne serien, og de tre første har blitt internasjonale bestselgere. Enger kan vise til oppsiktsvekkende store opplagstall, og Blodtåke var uten tvil en av årets beste krimbøker. Til høsten kan vi glede oss stort til å følge Juuls vei videre i Oslos underverden på jakt etter brannstifteren som tok livet av sønnen hans, Jonas. Den fjerde boken i serien har fått tittelen Våpenskjold.
Også Jan-Erik Fjell blir trolig å finne neste bokhøst også. Hans fjerde bok om Anton Brekke er under skriving, og forfatteren har et håp om at den vil komme ut i år, men understreker i en kommentar at det kan hende at den blir utsatt til våren 2015. Fjell er litt for tidlig i skriveprosessen til å være helt sikker på om han kommer i mål i tide. Han var utvilsomt en av vinnerne på salgsfronten med Hevneren i høst, så det er nok mange som sitter og venter på oppfølgeren.
Flere spionthrillere på gang
Mange falt pladask for Aslak Nores spionthriller En norsk spion høsten 2012. Vi kan nå avsløre at Petter Wessel kommer tilbake i 2014. Tittelen blir Oslo noir – En spion blir til, og den kommer trolig ut på Aschehoug forlag i september. Aslak Nore forteller følgende om den kommende boka om Wessel:
– Oslo noir – En spion blir til handler om Peter Wessels ungdomstid i Oslo på nittitallet, før han blir spion. På et dypere eksistensialistisk plan stiller den spørsmålet om spesialoperatører og kjeltringer har mer til felles enn vi skulle tro.
Også Ørjan N. Karlsson har nye prosjekter som han vil slippe ut av ermene, men de som venter på tredje bok i triologien om Kyrre Kaupang og Stiftelsen må nok dessverre smøre seg med litt tålmodighet. Karlsson kan imidlertid røpe at det kommer en annen bok fra ham på nyåret:
– I 2014 kommer jeg med scifi noir-romanen Huset mellom natt og dag på Vendetta Forlag. Jeg har også byttet hovedforlag fra Juritzen til Gyldendal, og min første bok der kommer i 2015. Om det blir Kyrre som er først ut av blokka eller et litt annet prosjekt, er noe jeg skal diskutere med dem i januar. Men akkurat nå jobber jeg faktisk med Kyrre bok III. Arbeidstittelen er Kongens Råd, men tittelen kan selvfølgelig forandre seg underveis.
Tre knalltøffe jenter slår igjen!
Tøffe jenter har lenge vært mangelvare i norsk krim, men de siste par årene har heldigvis flere kommet til. Sidsel Dalens Mia Mikkelsen, Samuel Bjørks Mia Krüger, Ulrik Høisæthers Eveline Enger, Anne Cecilie Remens Christina Fiori Mørk, Eystein Hanssens Elli Rahtke og Lars Mæhles Ina Grieg. De tre sistnevnte blir å finne blant årets utgivelser om vi skal tro forfatterne bak de tøffe jentene.
Anne Cecilie Remen er svært åpenhjertig rundt sin neste utgivelse som kommer til høsten, og vi får vite mye av plottet allerede nå:
– Jeg kommer med en oppfølger av På direkten. Boka har samme hovedpersoner i politietterforskeren Christina Fiori Mørk og journalisten Runa Jæger. Begge to befinner seg på et sted langs kysten , da Christina tilfeldig finner en drept person utenfor hytta si. Både Christina og Runa blir satt på store mentale og fysiske prøver i denne boken. Det er midtvinters, det er kaldt, det er mye isvann, snø og dårlig vær i et røft kystlandskap. Bok 2 har altså ikke handling i Oslo men i et øysamfunn . Jeg hadde lyst til å skape et nytt miljø rundt mine hovedpersoner, og handlingen dreier rundt nabokonflikter , nedarvet fiendskap gjennom generasjoner , smålighet , farlige hemmeligheter og et mysterium fra krigens dager. Bok 2 har som På direkten også et fokus på dynamikken mellom media og politi. Planen min er å komme med i hvertfall to bøker til med Christina, og hver gang vil jeg ha handling fra nye miljøer. Jeg har skrevet manus mens jeg har vært kreftsyk, så det ligger mye vilje og smerte og livsglede i dette for meg, kan Remen fortelle.
Også Eystein Hanssen er på vei med sin neste bok om etterforskeren Elli Rahtke. Åtseldyr ble en suksess i høst, og Hanssen har hele veien hatt et skrivetempo som tilsvarer en utgivelse i året. De ingen savner kom i 2010, Giftstrøm» i 2011, Triangel i 2012, og altså Åtseldyr i 2013. Hva som blir tittelen på neste roman om Elli ønsker Eystein å holde til brystet foreløpig. Han vil heller ikke love at det blir utgivelse i høst. Det er planen, men man vet jo aldri med slikt, sier han. Det som er sikkert er at han har mange sultne lesere som sitter og venter på neste intrikate krimplott fra Hanssen.
Når det gjelder Lars Mæhle så debuterte han som krimforfatter i 2013 med Den mørke porten på Det Norske Samlaget. Bok nummer to i serien om Ina Grieg er på vei, og Mæhle kommer også med en oppfølger til hans kritikerroste fantasyroman Landet under isen:
– Jeg jobber nå med andre manusversjon av bok 2 om Ina Grieg, som har arbeidstittelen Linnes dystre lærdom. Den har vel ikke noen offisiell utgivelsesdato, men Samlaget har indikert at de sikter inn mot høsten 2014. Det som er helt sikkert, er at oppfølgeren til min fantasyroman, Landet under isen, utkommer i mars 2013. Den heter Landet under isen. Dødeboka.
I tillegg kan vi vente oss en ny Varg Veum-bok fra Gunnar Staalesen i løpet av året. Staalesen vil imifdlrtid ikke ut med noen detaljer annet enn å bekrefte pålanlagt utgivelse i 2014.
Alt i alt så tegner dette altså til å bli et like spennende krimår som 2013, og det sier ikke rent lite, for dette året har vært spekket med store titler og morsomme overraskelser. Enn så lenge er det bare å smøre seg med litt tålmodighet, og kanskje skrive ned en liten ønskeliste. Ha et skremmende godt nytt år kjære lesere.