– Et regime som frykter sannheten

– Jeg har ikke hatt noe valg. Jeg måtte skrive, sier Mads Gilbert om boken «Natt i Gaza», som lanseres i dag.

Natt i Gaza (Kagge Forlag) av Mads Gilbert handler om Israels angrep på Gaza i sommer. Boken dokumenterer krigens brutalitet formidlet gjennom Gilberts tekst og egne bilder.

Dette er forfatterens første bok siden bestselgeren Øyne i Gaza (Gyldendal) – skrevet sammen med Erik Fosse – utkom i 2009.

 

– Måtte skrive

I Natt i Gaza formidler Mads Gilbert sine opplevelser av virkeligheten i Gaza gjennom 15 døgn i juli 2014. Med et lite, svart kamera til enhver tid i innerlommen på den grønne operasjonskittelen kan forfatteren i boken vise frem en helt unik dokumentasjon:

– Jeg har ikke hatt noe valg. Jeg måtte skrive, sier Gilbert. Med Natt i Gaza vil jeg vise leserne det de ikke får se på TV og i nyhetsmediene om krigens grusomheter for alminnelige palestinere. Jeg vil også vise hvordan såkalt «moderne krigføring» slett ikke skåner sivilsamfunnet og sivilbefolkningen. Som lege kan jeg ikke kun stoppe blødning og amputere istykkerrevne lemmer – jeg må også stille spørsmålet om hvordan krigens redsler kan stoppes og ødeleggelsene forebygges, og det gjør jeg i denne boken, sier Mads Gilbert.

 

Natt

 

Portrett av palestinere

Boken inneholder også en rekke portretter av mennesker som har opplevd fire israelske angrep på Gaza i løpet av de siste åtte årene.

– Siden 2006 har jeg sett alle fire israelske militære angrep på Gazas befolkning på nært hold. Det jeg opplevde var grusomt, og det var stort. Bombedrønn og skrik, istykkerrevne kropper og et samfunn lagt i grus – men også samhold, verdighet, menneskelig mot og ubøyelig motstand. I Natt i Gaza viser jeg frem begge deler, sier Gilbert. 20 kroner av hver solgte bok går til Proteseverkstedet i Gaza (ALPC).

 

Gaza Gilbert

Bokaktuell: Mads Gilbert. (Foto: Kagge Forlag)

 

Nektet innreise

Under arbeidet med boken skulle Mads Gilbert reise tilbake til Gaza for å følge opp pasienter samt drive videre medisinsk forskning og arbeide med utviklingen av helsevesenet i Gaza. Denne gangen ble han nektet innreise av israelske myndigheter tross gyldig israelsk visum til Gaza. Avslaget er bekreftet overfor den norske ambassaden i Tel Aviv, begrunnet med «on security grounds from the security authorities». Innreiseforbudet har permanent varighet.

 

– Frykter sannheten

– Vi står overfor et regime som frykter sannheten og tror makt gir rett. Kampen mot urett og okkupasjon angår oss alle, og om vi ikke forsvarer menneskerettighetene – også for palestinerne – taper vi alle, sier Mads Gilbert.