Et moderne Pinocchio-eventyr

– Boken har blitt til et slags moderne Pinocchio-eventyr, som jeg håper at barn vil like, sier ukens barnebokprofil Hanne Buch om sin høstaktuelle bok.

Hanne Buch jobber som jurist på dagtid, og barnebokforfatter på kveldstid. Hun debuterte med bildeboken Bestevenn på boks (Figenschou) i fjor, hvor BOK365s anmelder trillet en sekser på terningen. Denne høsten er hun aktuell med en ny bok om Dukke-Lise.

 

Forfatter: Hanne Buch

Aktuell med: Den magiske dukkefabrikken (Figenschou)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Jeg hadde lyst til å skrive en bok om vennskap, og at vennskap av og til kan være litt vanskelig, for det tror jeg mange barn kan kjenne seg igjen i. Da fikk jeg denne ideen: Hva om man kunne gå inn i en leketøysbutikk og kjøpe seg en bestevenn på boks? Sånn oppstod ideen til den første boken i serien, Bestevenn på boks, som ble utgitt i fjor.

Den magiske dukkefabrikken er bok nummer to i serien. Den handler om hva som skjer med den levende dukken Dukke-Lise, etter at hun blir returnert til butikken fordi hun er defekt. Boken har blitt til et slags moderne Pinocchio-eventyr, som jeg håper at barn vil like.

Tre barnebok-favoritter:

Mirakel av R.J. Palacio: Fordi den med humor og varme beskriver hvordan det er å være annerledes. Det er en bok som bør leses på alle skoler for å forebygge mobbing.

En bror for mye av Linde Hagerup: Den handler om en jente som blir storesøster til en gutt som trenger et nytt hjem da moren hans dør. Den beskriver jentas dilemmaer på en nydelig, ærlig og morsom måte.

Samira og skjelettene av Camilla Kuhn: Den handler om en jente som synes det er skikkelig ekkelt å tenke på at alle mennesker har et skjelett inni kroppen sin. Boken er morsom og overraskende, med fine og småskumle illustrasjoner.

Sjekk ut:

– Disse to ungdomsbøkene: The Fault in Our Stars av John Green. På norsk heter den Faen ta skjebnen, men jeg liker den engelske tittelen bedre. Og Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo.

Hvordan jobber du?

– Jeg begynner med en idé om et tema jeg har lyst til å skrive om, som jeg tror barn vil interessere seg i. Så skriver jeg ned alle slags ideer til hva boken skal handle om, ulike scener, hvilke karakterer som skal være i boken og hvordan de skal være. Etter hvert som jeg har en idé om handlingen, bestemmer jeg meg for hvem som skal fortelle historien og begynner å skrive. Da får jeg ofte mange nye ideer underveis, som jeg fletter inn i historien. Jeg jobber mye med dialogene i starten, for å få på plass personlighetene til karakterene. Når jeg har et røft utkast ferdig, og vet hovedlinjene i historien, reviderer jeg historien mange ganger for å gjøre den bedre.

– Og så får jeg mange gode innspill fra redaktøren min, Anitra Figenschou, underveis. Hun er fantastisk å samarbeide med, og virkelig brenner for å utgi gode barnebøker. Når både Anitra og jeg er fornøyd med utkastet, leser vi det alltid høyt for et par skoleklasser for å se hva de synes om teksten. Det er veldig gøy og nyttig å se barnas reaksjoner, og høre hva de liker og ikke liker. Nå skal vi snart testlese den tredje boken i Bestevenn på boks-trilogien, og det gleder jeg meg til.

Din egen favorittillustrasjon?

– Jeg har vært så heldig å få samarbeide med den dyktige illustratøren Camilla Billett, om å lage bøkene om Dukke-Lise og vennene hennes. llustrasjonen Camilla Billett har laget av dukkemaskinen til vår nye bok, Den magiske dukkefabrikken, er en av mine favoritter. Den har utrolig mange morsomme og flotte detaljer. Her kan man se at dukken får personlighet, klær, parykk og spesialutstyr. Jeg gleder meg til å se barn fordype seg i denne illustrasjonen, og drømme om hva slags dukke de ville laget.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Før jeg kunne lese selv, husker jeg at jeg ofte bad foreldrene mine om å lese H.C. Andersens eventyr. Favoritten var Den lille havfruen.  Den var så utrolig fin og trist, og hver gang de leste den håpet jeg at slutten hadde endret seg.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Da jeg var liten, skulle jeg ønske jeg kunne besøke Pippi, og klatre opp i det magiske brus-treet i hagen hennes.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg er litt forsiktig av meg, så jeg kunne nok lært litt av Lena Lid i Maria Parrs nydelige bøker om Lena og Trille.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Det viktigste med en god barnebok er at barna blir engasjert, og får lyst til å lese videre. Jeg liker bøker med humor, alvor, fantasi og overraskelser, der man kommer nært innpå hovedpersonen. Og med flotte illustrasjoner, som skaper et eget univers.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Selv om det frister å fly på sopelimer og oppleve Galtvort, så har jeg lyst til å få oppfylt barndomsdrømmen min og drar til sjøs med Pippi.

 

(Hovedfoto: Kirsten Sjøwall)