«Et land fullt av kykloper»

Karl Ove Knausgård tar et kraftig oppgjør med Sverige

– Enøyde svensker kaller meg for kvinnehater og litterær pedofil. Jeg omtales som var jeg kriminell, men jeg har kun skrevet en roman. Hvorfor er Sverige så fylt av hat og frykt, og hvorfor råder tausheten?

 

I dagens utgave av Dagens Nyheter tar Karl Ove Knausgård i et velskrevet og bredt anlagt innlegg, oppgjør med svenske kritikk, senest ført i pennen forrige uke av litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström.

Men det er ikke bare Witt-Brattström som får gjennomgå. Knausgård drar for sikkerhets skyld kosten over hele Sverige og kaller kongeriket et land fullt av kykloper: enøyde troll som ikke kan håndtere det ambivalente.

 

«Kyklopenes statsminister»

Stefan Löfven blir med dette kyklopenes statsminister og får gjennomgå ettersom han offentlig har karakterisert Sverigedemokraterna som nyfascister. Dette til tross av at «alle vet det det ikke stemmer, men det spiller ingen rolle for alle som har divergerende oppfatninger i følsomme spørsmål må være fascister». I alle andre land ville slik logikk skapt furore, men ikke i Sverige.

 

Raljerer over kritikken

Knausgård raljerer også over deler av den svenske kritikken som har rammet hans egne verk, ikke minst hva gjelder seksuelle perspektiver og moral. Det finnes ikke et land i verden, bortsett fra diktaturene, hvor forfatterstanden er like usynlige i den offentlige debatten som i Sverige, tordner Knausgård.

Knausgård avslutter med at han finner det meget ubehagelig å bli navngitt som litterær pedofil i Sveriges største morgenavis. Han har fire barn, de eldste har begynt å lese avisene.

 

Les hele Knausgårds innlegg her.

Les også «Bruker kvinner som hetero-alibi».