Espen Haavardsholm runder 70

I dag fyller Espen Haavardsholm 70 år og feirer med ny novellesamling.

«Mellom det som fins og det som ikke fins, er det en vegg, sikret med armert betong og dobbel branndør»

Utsagnet, som er hentet fra novellen «Drop-out» (1971), kan stå som et credo for hele Espen Haavardsholms forfatterskap.

 

Om menneskets dobbelte tilværelse

Fra han fikk sine første prosatekster på trykk i 1965, har han gjennom et halvt århundre undersøkt menneskets dobbelte tilværelse, mellom det mulige og det umulige, det solide og det utsatte, det daglyse og det nattsvarte.

 

Håvardsholm cover

 

I dag fyller Espen Haavardsholm 70 år. Jubileet markeres blant annet med utgivelsen av novellesamlingen Svarte natta. Noveller fra et halvt århundre, som inneholder 18 av Haavardsholms fineste noveller. Samlingen utgis med forord av Silje Bekeng og etterord av forfatteren.

 

Oversatt og filmatisert

Espen Haavardsholm debuterte som forfatter i 1966 med novellesamlingen Tidevann, og fikk sitt gjennombrudd med Zink (1971). Blant hans mest kjente verk er romanene Store Fri (1983), Roger, gult (1986) og Det innerste rommet (1996) samt romantrilogien om Nils Hå: Gutten på passbildet (2004), Tjue (2006) og Bildet på baksiden (2008). Han har også skrevet essays og biografier. I 2011 utga han romanen Besøk på Ekely, om forholdet mellom Edvard Munch og hans siste modell, og i 2014 kom romanen Til Nuuk.

Flere av Haavardsholms noveller og romaner er oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Haavardsholm har mottatt Gyldendals legat, Ikaros-prisen og Aschehougprisen for sitt forfatterskap.

 

 

(Foto: Finn Ståle Felberg / Forlaget Oktober)