En sjøens helt

Anne Huso med pizzaovnen på hytta (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Anne Husos ambisjoner denne sommeren er å bli bedre til å kjøre båt.

Anne Huso arbeider til daglig som barnebokredaktør i Strawberry, og det er nettopp barnebøker som ligger øverst i bokbunken når hun skal på norgesferie. Men aller helst vil hun snakke om den svenske barnebokbestselgeren Strawberry utgir til høsten.

– Hvor tilbringer du ferien? 

– Ferien tilbringes vekselvis i Sandefjord, på Hvitsten, i Hallingdal og hjemme på Vålerenga.

– Hva en god sommerferie inneholde?

– Bading og bøker, først og fremst. Og så har jeg ambisjoner om å bli bedre til å kjøre både bil og båt.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Tidligere i år leste jeg Tone Schunnessons Dagarne, dagarne, dagarne, som er raljerende, morsom og presis, men kanskje først og fremst sår. Ellers har lydbøkene Historien om Norge. År 10.000 f.Kr til 2019 – De vanskelige årene av Vegar Tryggeseid og Vi er fem av Matias Faldbakken fremkalt både humring og latter – en kvalitet som ikke skal undervurderes, spør du meg.

– Helt øverst i lesebunken ligger Harald Rosenløw Eegs ungdomsbok Gutten i mørket, som jeg akkurat har begynt på, og som jeg syns tegner veldig bra. Ellers har jeg planer om å få lest Niviaq Korneliussens Blomsterdalen. Jeg har også lyst til å lese Victoria Kiellands Mine menn. Og rett før sommerferien var jeg så heldig å få tre bøker fra Nasjonalbibliotekets serie «NBs populære», Toril Moi om Nedreaas, Mykle og Bjørneboe og Janne Stigen Drangsholts «Den hellige familien». Med sitt nette format blir de perfekte å ta med seg ut og lese innimellom skjønnlitteraturen.

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

– I håp om at jeg skal bli litt bedre til å kjøre båt: «En sjøens helt».

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

– Her må det bli helgardering: Ja takk, begge deler.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Egentlig et umulig spørsmål for en som elsker det meste som er spiselig. Men siden familiehytta, som lyder navnet St. Helena, er oppgradert med pizzaovn i år, kan ikke svaret bli annet enn pizza napoletana, servert på svaberg. En betydelig heving av standarden da hytta er så primitiv og dårlig utstyrt at man må bruke joggesko til å åpne vinflasker med. Vann og strøm kan man se langt etter.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Den irske forfatteren Sally Rooney kommer med bok hos oss i september. Jeg skulle gjerne invitert henne for å høre henne snakke om den nye boka – og om alt mulig annet. Kanskje på den tradisjonsrike onsdagspuben på bryggekanten i Hvitsten. Eller så skulle jeg tatt henne med på Huso-stølen i Hemsedal for å hesje og spise kvikaku og gofalefse. Hun kan få velge.

– Ditt beste ferieminne?

– Da jeg var rundt 12 var jeg på sykkeltur med familien i Sør-Frankrike. Jeg husker fortsatt lukten, husene og de snobbete franskmennene vi bodde hos. Og det jeg nok satte aller størst pris på der og da: at man kunne få croissanter og kakao til frokost, og at det var svømmebasseng i hagen.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Det må bli alle som jobber med litteratur og litteraturformidling som har lidd økonomisk som følge av pandemien. Blomsterbuketter blir jo fort litt som applaus – en hyggelig, men likefullt tom anerkjennelse. Så buketten må gjerne ha følge av offensive politiske planer for hvordan man skal gjenreise kulturlivet, og en kollektiv enighet om at vi skal benytte og støtte de mange fine kulturelle tilbudene som finnes der ute.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Det som kan bidra til at enda flere barn og unge får oppleve ekte leseglede. Hva enn det måtte være, skal jeg finne det ut til jeg blir kulturminister.

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

– Ny undersøkelse: Barn og unge leser mer enn noensinne

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– «Kan du reklamere skamløst for en bok du har jobba med?»

– Ikke noe problem. Til høsten utgir vi Boken som ikke ville bli lest av David Sundin, oversatt av Tora Morset. En artig idé har blitt til en vakker og leken fest av en høytlesningsbok. Den er kåret til årets bok av svenske bokhandlere og lanseres på norsk 10. august.